Μελανσόν: Ο τροτσκιστής που παίζει την τεχνολογία στα δάκτυλα


Με ένα βιντεοπαιχνίδι, το «Fiscal Kombat: χτυπήστε τους ολιγάρχες» και μια πρόταση για Frexit υπό όρους, ο γάλλος αριστερός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, Ζαν Λικ Μελανσόν, προκαλεί αναστάτωση στις διεθνείς χρηματαγορές με τη δημοσκοπική του άνοδο τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η άνοδος του Μελανσόν αποτελεί έκπληξη σε μια προεκλογική καμπάνια με αρκετά απρόοπτα, η οποία παρακολουθείται στενά από την Ευρώπη και χαρακτηρίζεται από μια ισχυρή δόση αντισυστημικότητας.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις μέχρι σήμερα, δείχνουν τον Μακρόν να δίνει μάχη στήθος με στήθος με την ακροδεξιά Λεπέν, στην πρώτη θέση, για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 23 Απρίλιου. Όμως ο Μελανσόν, έχει περάσει πλέον στην τρίτη θέση, σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις,  ισοφαρίζοντας σε ποσοστά τον συντηρητικό Φιγιόν.

Η καυστική γλώσσα του Μελανσόν και η αντικαπιταλιστική του ρητορική ενίσχυσε την υποψηφιότητά του σε ένα κοινό που είναι απογοητευμένο από την παραδοσιακή αριστερά της Γαλλίας αλλά και τα δεξιά κόμματα, που έχουν αποτύχει να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να βγάλουν τη χώρα από το οικονομικό τέλμα.

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του, όπως η βαριά φορολογία των πλουσίων και η επαναδιαπραγμάτευση του ρόλου της Γαλλίας στην Ε.Ε. καθιστούν τον Μελανσόν παράγοντα ανησυχίας για τις αγορές. Μια πιθανή αποχώρηση της Γαλλίας από την Ε.Ε. θα ήταν συντριπτικό πλήγμα για την Ένωση.

Οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Το spread μεταξύ των 10ετών γαλλικών και των γερμανικών ομολόγων έχει καταγράψει άνοδο, σε υψηλό έξι εβδομάδων, με τους επενδυτές να αναζητούν καταφύγιο στα γερμανικά ομόλογα.

Δεινός χρήστης των νέων τεχνολογιών, ο Μελανσόν «καβαλάει το κύμα» της επανάστασης των social media εδώ και καιρό.

Χρησιμοποιεί από πολύ νωρίς το Twitter, κυρίως εξαπολύοντας επιθέσεις κατά των αγορών. Το κανάλι του στο YouTube –  από το 2012 – έχει προσελκύσει 21 εκατομμύρια επισκέψεις. Επιπλέον χρησιμοποιεί ολογράμματα για να μεταδίδει τις ομιλίες του ταυτόχρονα σε πολλά σημεία της γαλλικής επικράτειας.

Την προσοχή όμως όλων έχει τραβήξει ένα online παιχνίδι, το Fiscal Kombat, το οποίο δημιούργησαν υποστηρικτές του. Ο παίκτης, που στο παιχνίδι έχει τη μορφή του Μελανσόν, αρπάζει γνωστούς πολιτικούς και τους τινάζει μέχρι να τους πέσουν τα χρήματα από τις τσέπες. Τα χρήματα, που προφανώς έχουν κλαπεί από τον λαό, χρησιμοποιούνται για την ανοικοδόμηση της οικονομίας.
https://www.youtube.com/watch?v=iEBiphBcVlorn
Αποκαλώντας τον εαυτό του, «υποψήφιο της ειρήνης», προτείνει την έξοδο της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ, ενώ έχει εξαπολύσει επίθεση κατά του Τραμπ για την επίθεση στη Συρία χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική και ανεύθυνη πράξη».

Αρκετοί αριστεροί θα ήθελαν να δουν τον Μελανσόν και τον Μπενουά Αμόν να συμμαχούν, ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν φαίνεται πιθανό προς το παρόν.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.