Βρετανία: Μεγάλη πτώση των μετοχών μετά την προκήρυξη εκλογών

Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου για το Brexit καταγράφουν οι βρετανικές μετοχές, μετά την ανακοίνωση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Ο δείκτης FTSE 100 σημείωνε πριν από λίγο πτώση πάνω από 2% και υποχωρούσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά και πλέον εβδομάδων, καθώς η στερλίνα ανατιμήθηκε μετά την προκήρυξη των εκλογών. H πτώση των βρετανικών μετοχών επηρέασε αρνητικά και τα άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη μετοχών να σημειώνει απώλειες 0,80%.
Η ανατίμηση της στερλίνας δυσκολεύει τις εξαγωγές βρετανικών προϊόντων, οι οποίες γίνονται ακριβότερες, και κατ’ επέκταση τα κέρδη των βρετανικών επιχειρήσεων. Αυτός είναι ο λόγος που οι επενδυτές πουλούσαν τις μετοχές του FTSE 100, οι περισσότερες από τις οποίες είναι εξαγωγικές.
Η Μέι ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα τα επόμενα χρόνια, όταν η Βρετανία θα διαπραγματεύεται την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η στερλίνα ανατιμήθηκε σε υψηλό 2,5 μηνών έναντι του δολαρίου μετά την προκήρυξη των εκλογών, καθώς η αγορά συναλλάγματος πόνταρε – τουλάχιστον αρχικά – ότι η Μέι θα ενισχύσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.