Η Γερμανία δεν πάει «πίσω» σε φόρους

Από τις υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις έχουν οι Γερμανοί πολίτες, ειδικά οι άγαμοι και άτεκνοι εργαζόμενοι, οι οποίοι καταβάλουν σχεδόν το 50% των μεικτών αποδοχών τους σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Όπως προκύπτει από έρευνα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό των μελών του. Συγκεκριμένα, το 49,4% του συνολικού εργατικού κόστους (συμπεριλαμβανομένου και του μεριδίου του εργοδότη στις ασφαλιστικές εισφορές) ενός άγαμου και άτεκνου εργαζόμενου με μέσο εισόδημα, καταλήγει στα δημόσια ταμεία.

Σε πιο πλεονεκτική θέση βρίσκονται οι έγγαμοι με δύο παιδιά οι οποίο λαμβάνουν επιδόματα και απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές.

Στη δική τους περίπτωση, οι ασφαλιστικές εισφορές επί του μεικτού μισθού ανέρχονται σε 34% κατατάσσοντας τη Γερμανία στην 9η θέση με αποτέλεσμα η χώρα να βρίσκεται αρκετά πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ που κυμαίνεται στο 26,6%.

Το 2016 η Γερμανία είχε την υψηλότερη ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση ανάμεσα στις 35 χώρες μέλη. Σύμφωνα με την έρευνα, αυτό οφείλεται κυρίως στις συγκριτικά υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές, τις οποίες μοιράζονται στη Γερμανία εργαζόμενοι και εργοδότες.

Όπως επισημαίνει ο Ρόλαντ Ντερν, από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών RWI, οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις ισχύουν ήδη για ετήσια εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.

Ο Σύνδεσμος των Φορολογούμενων ζητά μεταρρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος καθώς,  να καταργηθεί άμεσα ο φόρος αλληλεγγύης και προτείνει να ισχύει ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ ετησίως.

«Η φορολογική επιβάρυνση αυξάνεται πολύ γρήγορα και ο ανώτατος συντελεστής ισχύει από πολύ νωρίς», παραδέχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Θα πρέπει να προσέξουμε ώστε ο παράγοντας εργασία να μην γίνει πολύ ακριβός στη Γερμανία», είπε ο υπουργός σε χθεσινή του συνέντευξη στη Bild, προσθέτοντας ότι «αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν όλοι όσοι έχουν αναλάβει ή θέλουν να αναλάβουν πολιτικές ευθύνες».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.