ΑΚΙΝΤΖΙ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ χωρίς συμφωνημένη παραμονή αριθμού στρατευμάτων

 

O Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου, ανέφερε πως στο Κυπριακό «δεν έχουμε πολύ χρόνο γιατί το παιχνίδι έχει τελειώσει και είμαστε στις καθυστερήσεις. Κατ’ ακρίβεια, το παιχνίδι περιλαμβάνει τις καθυστερήσεις για αυτό πρέπει να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε». Ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως μία λύση του Κυπριακού θα βοηθήσει στο να δημιουργηθούν νέες σχέσεις της Κύπρου με τη Τουρκία, στην ελληνοτουρκική φιλία, στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ και κανείς δεν χάνει κάτι αλλά όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη κερδίζουν.

Θα παραμείνουν στρατεύματα

Σε σχέση με τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε πως πρέπει να υπάρχει ισορροπία ώστε να αισθάνονται ασφάλεια όλες οι πλευρές. Όπως σημείωσε «για παράδειγμα η απόσυρση των στρατευμάτων, εκτός από εκείνα που θα συμφωνηθεί να παραμείνουν, θα είναι σταδιακή. Πρέπει να δεχθούμε πως θα μείνουν συγκεκριμένοι αριθμοί». Υποστήριξε πως για αυτά θα γινόταν συζήτηση το καλοκαίρι του 2017 στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά και ο Τούρκος πρωθυπουργός ήταν έτοιμος να πάει, αλλά κάποιοι εμπόδισαν τον Αλέξη Τσίπρα. Εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση ότι από τη συνάντηση Ερντογάν – Τσίπρα στην Άγκυρα προέκυψε συμφωνία να εργαστούν πάνω σε αυτή τη πτυχή.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ακόμα πως δεν δέχεται την κατάργηση των εγγυήσεων του 1960, από τη στιγμή που οι Ελληνοκύπριοι δεν δέχονται την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων. Όπως υποστήριξε «όσο θα υπάρχει εξουσία της πλειοψηφίας επί της μειοψηφίας, τότε η μειοψηφία θα αναζητεί κάθε προστασία και θα την αναζητεί μόνο σε μια κατεύθυνση», εννοώντας τις εγγυήσεις της Τουρκίας. Επίσης διατώπωσε την άποψη πως όταν η ελληνική πλευρά επιμένει σε “μηδέν στρατεύματα – μηδέν εγγυήσεις», οδηγούμαστε σε μηδενικό αποτέλεσμα.

Μόνο Διζωνική -δικοινοτική ομοσπονδία

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων αναφερόμενος στη μορφή λύσης του Κυπριακού, υποστήριξε πως η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, απορρίπτοντας λύση δύο κρατών. Το σημερινή στατους κβο κατά την άποψη του δεν είναι καλό για τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων βραχυπρόθεσμα αλλά δεν θα είναι καλό και για τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων μακροπρόθεσμα.

Πολιτική ισότητα

Στη συνέντευξη του ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε πως επιμένει στην πολιτική ισότητα, ώστε οι Τουρκοκύπριοι να έχουν λόγο σε θέματα ζωτικής σημασίας για τους ίδιους, όπως το θέμα της ενέργειας. Αν σε ένα μελλοντικό υπουργικό συμβούλιο αποφασίζει η πλειοψηφία, τότε, όπως υποστήριξε θα μιλάμε για ενιαίο κράτος και όχι για ομοσπονδία.

Δεν κάνουμε διαπραγμάτευση

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφερομενος στη παρούσα φάση του Κυπριακού είπε πως η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ με τις επαφές της αναζητεί κοινό έδαφος για επανέναρξη των συνομιλιών και δεν υπάρχει επίσημη διαπραγμάτευση. Όπως είπε, η συνάντηση που θα έχει στις 26 Φεβρουαρίου με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη δεν αποτελεί έναρξη συνομιλιών αλλά στόχος είναι η διερεύνηση ύπαρξης κοινού εδάφους και επαναβεβαίωση συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί στο παρελθόν και από τις οποίες – κατά την άποψη του – έχει υπαναχωρήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά.(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.