Πως δημοσιογράφος του CNN «ξεσκέπασε» τον πραξικοπηματία Γκουαϊδό με τέσσερις ερωτήσεις

Τέσσερις κρίσιμες ερωτήσεις χρειάστηκε η δημοσιογράφος Κριστιαν Αμανπούρ για να αποκαλύψει (παρά την θέλησή της;) το πραγματικό πρόσωπο του πραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό, που αυτο-ανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας.

1) Δείχνοντας την εικόνα του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον να κρατά σημειώσεις για την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Κολομβία, η Αμανπούρ ρώτησε τον Γκουαϊδό αν έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε στρατιωτική επέμβαση και πώς θα αντιδρούσε σε αυτό το ενδεχόμενο.

2) Όταν ο πραξικοπηματίας πολιτικός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αμερικανικής εισβολής, λέγοντας ότι ο λαός της Βενεζουέλας θα χρειαστεί «όποια πίεση και αν απαραίτητο να ασκηθεί», η Αμανπούρ προχώρησε στην επόμενη ερώτηση: «συνομιλείτε με τον Μαδούρο;» Και η απάντηση ήταν ένα ξερό «όχι». Ουσιαστικά ο Γκουαϊδό παπαγάλιζε τις δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πένς ότι «αυτή δεν είναι ώρα για συνομιλίες αλλά ώρα για δράση».

3) Στην προτελευταία ερώτησή της μετέφερε το μήνυμα του Πάπα ότι οι εξελίξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αιματοχυσία.

4) Και τέλος του έθεσε την καθοριστική ερώτηση. «Από που βρεθήκατε εσείς κύριε Γκουαϊδό; Ξαφνικά γίνατε ο νέος ηγέτης της εθνοσυνέλευσης και «μεταβατικός ηγέτης» τον οποίο αναγνώρισαν αρκετές χώρες».

Η ερώτηση φέρνει στο προσκήνιο το γεγονός ότι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το 80% των κατοίκων της Βενεζουέλας δεν γνώριζαν τον Γκουαϊδό πριν από μερικές εβδομάδες αλλά και το γεγονός ότι εκτινάχθηκε στην ηγεσία της εθνοσυνέλευσης με ένα μίνι «πραξικόπημα» στο εσωτερικό του κόμματός του.

Οι ερωτήσεις θα μπορούσαν να έχουν γίνει από κάποιον που διάβασε το κείμενο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Πέντε δυσκολίες να πεις την αλήθεια», στο οποίο εξηγεί πως μπορείς να αποκαλύπτεις την πραγματικότητα ενώ προσποιείσαι ότι στηρίζεις τον αντίπαλό σου.

Πιθανότατα, βέβαια,  οι ερωτήσεις της Αμανπούρ πηγάζουν από τον κυνισμό της αμερικανικής υπερδύναμης, που δεν διστάζει να μιλά ανοιχτά πλέον για το «δικαίωμά» της να ανατρέπει δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις. Παρόλα αυτά η συνέντευξη παραμένει μια από τις ενδιαφέρουσες που έχουμε παρακολουθήσει τους τελευταίους μήνες – αν όχι τις τελευταίες δεκαετίες – και δείχνει τις ικανότητες μιας μεγάλης δημοσιογράφου.

Ειδικά αν τη συγκρίνει κανείς με τη συνέντευξη του Γκουαϊδό στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, όπου ο δημοσιογράφος ρώτησε «ποιος είναι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας».

ΠΗΓΗ: info-war.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.