ΟΙ ΗΠΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ επαναπροωθούν στο Μεξικό αιτούντες άσυλο

Οι αρχές των ΗΠΑ άρχισαν να επαναπροωθούν μετανάστες που ζητούν άσυλο πίσω στη μεξικανική επικράτεια, όπου υποχρεούνται να περιμένουν έως ότου αποπερατώνεται η εξέταση των φακέλων τους από την αμερικανική δικαιοσύνη, ανακοίνωσε την Τρίτη η αμερικανική πρεσβεία στο Μεξικό.

Αρχής γενομένης «από σήμερα, οι ΗΠΑ αρχίζουν να εφαρμόζουν τα Πρωτόκολλα Προστασίας Μεταναστών. (…) Η ενέργεια αυτή αποτελεί αντίδραση στην κρίση της παράνομης μετανάστευσης με την οποία είναι αντιμέτωπες οι ΗΠΑ στα νότια σύνορά τους», ανέφερε η ανακοίνωση της πρεσβείας.

Υπενθύμισε ότι βάσει της νέας πολιτικής της Ουάσινγκτον, οι μετανάστες που εισέρχονται παράτυπα στις ΗΠΑ «μπορεί να επαναπροωθούνται στο Μεξικό για τη διάρκεια της διαδικασίας» εξέτασης των υποθέσεών τους από τα αμερικανικά ειδικά δικαστήρια που είναι αρμόδια για τη μετανάστευση.

Ένας πρώτος μετανάστης, ο Κατάρλο Γκόμες Καρδόμο, από την Ονδούρα, επαναπροωθήθηκε στη μεξικανική πλευρά των συνόρων, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στην Τιχουάνα, πόλη του βορειοδυτικού Μεξικού που γειτονεύει με το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας. Τον παρέλαβαν στελέχη της μεξικανικής υπηρεσίας μετανάστευσης, που τον οδήγησαν σε κέντρο υποδοχής.

Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «αποδοκιμάζει» το μονομερές μέτρο των ΗΠΑ, αλλά έχει αποφασίσει να υποδέχεται τους μετανάστες αυτούς για «ανθρωπιστικούς» λόγους.

Το σχέδιο «Μείνετε στο Μεξικό» του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που αναγγέλθηκε τον Δεκέμβριο, επικρίθηκε έντονα ένθεν κακείθεν των συνόρων.

Η νέα πολιτική «όχι μόνο είναι παράνομη, αλλά μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για όλους όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου στις ΗΠΑ, δικαίωμα εγγεγραμμένο στο εθνικό και στο διεθνές δίκαιο», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κέιτι Σέφερντ, δικηγόρος της οργάνωσης Αμερικανικό Συμβούλιο για τη Μετανάστευση, η οποία προσφέρει νομική βοήθεια σε μετανάστες.

Οι αιτούντες άσυλο εξάλλου εκτίθενται σε κάθε λογής βία στις παραμεθόριες περιοχές του Μεξικού, συμπλήρωσε η ίδια δικηγόρος.

Ο αμερικανός πρόεδρος άφησε προσωρινά κατά μέρος την περασμένη εβδομάδα την απαίτησή του προς το Κογκρέσο να εγκρίνει τη χρηματοδότηση του τείχους που θέλει στα σύνορα με το Μεξικό, που λέει πως θα σταματήσει την παράτυπη μετανάστευση από τον νότο, ώστε να τερματιστεί το shutdown, η πιο μακρά παράλυση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην ιστορία των ΗΠΑ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.