ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ ΜΑΔΟΥΡΟ ΓΙΑ τους Αμερικανούς διπλωμάτες

Στροφή 180 μοιρών από τον Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα. Λίγα 24ωρα μετά το τελεσίγραφο για άμεση αποχώρηση των Αμερικανών διπλωματών από τη χώρα του, στον απόηχο της αναγνώρισης από την Ουάσινγκτον του Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμου μεταβατικού προέδρου, ο Μαδούρο φαίνεται να κάνει πίσω στην απόφασή του να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Όπως ανακοινώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, η αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα Καράκας παραμένει ανοιχτή μέχρι να αντικατασταθεί από ένα Γραφείο Συμφερόντων. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας, η σχετική διαπραγμάτευση θα διαρκέσει 30 ημέρες και μέχρι τότε οι Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην πρωτεύουσα. Είναι υποχρεωμένοι, όμως, να εγκαταλείψουν τη χώρα αν παρέλθει η προθεσμία χωρίς συμφωνία.

Παρά το τελεσίγραφο Μαδούρο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέσυρε μόνο το μη αναγκαίο προσωπικό, ξεκαθαρίζοντας ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατέψει τη αμερικανική διπλωματική αποστολή. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, οι διπλωμάτες της Βενεζουέλας στην Ουάσινγκτον επιστρέφουν στο Καράκας.

Υποχώρηση

Σχετικ

Για τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Κεντρικό Πανεπιστήμιο της Βενεζουέλας στο Καράκας, Κάρλος Λούνα, η απόφαση του Μαδούρο να αποδεχθεί μια περιορισμένη έστω λειτουργία των διπλωματικών αντιπροσωπειών συνιστά «απώλεια εξουσίας».

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό/©EPA/Miguel Gutierrez

«Εκτόξευσε μια απειλή και δεν την υλοποίησε. Το κάνει για να αποκλιμακώσει την ένταση με τις ΗΠΑ. Όταν αποφάσισε να διακόψει τις διμερείς σχέσεις, το έκανε γιατί ένιωσε υποχρεωμένος. Ωστόσο, η απέλαση διπλωματών διά της βίας έχει συνέπειες, ειδικά όταν έχεις απέναντί σου τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη παγκοσμίως» εξήγησε.

Σχετικ

Παρατεταμένη πολιτική κρίση

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και ηγέτης της αντιπολίτευσης καταφέρνει να διατηρεί αρραγές το μέτωπο κατά του Μαδούρο εντός και εκτός των τειχών, σε συνδυασμό με την απροθυμία του τελευταίου να συλλάβει τον 35χρονο πολιτικό, κάνει τους πολιτικούς αναλυτές να συμπεραίνουν ότι η σύγκρουση θα είναι παρατεταμένη και δεν αποκλείεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην πολιτική σκηνή της χώρας.

«Ήρθε η ώρα κάθε χώρα να διαλέξει στρατόπεδο. Όχι άλλες καθυστερήσεις και παιχνίδια. Ή θα είστε με τις δυνάμεις της ελευθερίας, ή με τον Μαδούρο και το χάος του» ανέφερε ο Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το Σάββατο. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ζήτησε, μάλιστα, την οικονομική απομόνωση του καθεστώτος Μαδούρο.

Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις

Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι μπορεί να γείρει τη ζυγαριά υπέρ του Γκουαϊδό, αφού την απόφασή της να τον αναγνωρίσει ακολούθησαν πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι μεγαλύτερες στη Λατινική Αμερική. Αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βρετανία και Γερμανία μετακινήθηκαν προς τη στάση των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι οι Βρυξέλλες θα αναγνωρίσουν ως μεταβατικό πρόεδρο τον Γκουαϊδό αν δεν προκηρυχθούν εντός 8 ημερών εκλογές, με το Καράκας όμως να απορρίπτει το τελεσίγραφο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο/©EPA/JASON SZENES

Ο Μαδούρο παραμένει αμετακίνητος απέναντι στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με την υποστήριξη σημαντικών στελεχών του στρατού και ορκίζεται ότι θα κατανικήσει το -υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ, όπως λέει- πραξικόπημα.

Η επανεκλογή Μαδούρο το 2018 είχε προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις, καθώς η αντιπολίτευση δεν σταματούσε τις καταγγελίες για εκτεταμμένη νοθεία και κλίμα τρομοκρατίας στα εκλογικά κέντρα.

Ρυθμιστές Ρωσία και Κίνα

Η έκτακτη συνεδρίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε ως επί το πλείστον συμβολικό χαρακτήρα.

Οι σύμμαχοι του Μαδούρο, Ρωσία και Κίνα, έχουν δικαίωμα βέτο και έτσι ήταν πενιχρές οι πιθανότητες να ληφθεί απόφαση για ανάληψη δράσης. Η Μόσχα έχει βοηθήσει το Καράκας οικονομικά (με δάνεια) και στρατιωτικά (με εξαγωγές οπλικών συστημάτων), ενώ η Κίνα έχει χορηγήσει τεράστια δάνεια από το 2007, που η κυβέρνηση Μαδούρο αποπληρώνει σε πετρέλαιο.

«Ο δρόμος για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της σταθερότητας στη Βενεζουέλα θα είναι αναμφίβολα μακρύς» προέβλεψε ο Μόιζες Ρέντον, αναλυτής του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον.

Πηγή: https://www.ath.ensvoice.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.