Η Σκωτία αποφάσισε νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

Εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Σκωτίας η πρόταση της κυβέρνησης για διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την απόσχιση από το Ηνωμένο, μετά από εκείνο του 2014.
Την πρόταση έκανε το κυβερνών Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) της πρωθυπουργού της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, ενώ το αίτημα είχε τη στήριξη των Σκωτσέζων Πράσινων.
Αντίθετοι ήταν οι Σκωτσέζοι Συντηρητικοί, καθώς και οι Σκωτσέζοι Εργατικοί. Η Σκωτία άνοιξε ζήτημα δεύτερου δημοψηφίσματος, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών της επέλεξε στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Bremain, ενώ τελικώς, με τις ψήφους των Άγγλων, επικράτησε η επιλογή του Brexit.
Η απόφαση, πάντως, του σκωτσέζικου κοινοβουλίου δεν έχει πρακτικό νόημα εάν η πρόταση για νέο δημοψήφισμα δεν εγκριθεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, καθώς και από το βρετανικό κοινοβούλιο (Βουλή των Κοινοτήτων και Βουλή των Λόρδων).
Πάντως η Τερέζα Μέι έχει ήδη δηλώσει πως «δεν είναι ώρα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα» και πως ο λαός της Σκωτία έχει πάρει την απόφασή του και δεν επιθυμεί ένα νέο δημοψήφισμα. Αντίθετα η κυβέρνηση της Σκωτίας επισημαίνει πως μετά την απόφαση για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ τα δεδομένα έχουν αλλάξει, πόσο μάλλον όταν η συντριπτική πλειονότητα των Σκωτσέζων τάχθηκε κατά του Brexit.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.