Όταν μια πόλη βγάζει περισσότερα χρήματα από ανεπτυγμένα κράτη

Παρ’ότι συνήθως είναι τα διάφορα κράτη που αξιολογούνται ως προς την οικονομική τους ισχύ, τα πραγματικά οικονομικά κέντρα της παγκόσμιας οικονομίας είναι οι πόλεις και οι περιοχές στα ευρύτερα όριά τους.
Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να συγκρίνει τις οικονομίες των μεγαλύτερων μητροπολιτικών κέντρων με τις εθνικές οικονομίες. Η σύγκριση που ακολουθεί είναι τμήμα της έκθεσης Redefining Global Cities, η οποία ετοιμάστηκε για το ινστιτούτο Brookings.
Τα δεδομένα των οικονομιών των πόλεων προκύπτουν από τους οργανισμούς Moody’s και Oxford Economics, και τα δεδομένα για τις οικονομίες των χωρών προκύπτουν από τους Δείκτες Παγκόσμιας Ανάπτυξης της Παγκόσμιας Τράπεζας. Και τα δύο σύνολα δεδομένων αφορούν στο 2015.
Η σύγκριση δείχνει πως πως το άθροισμα του ΑΕΠ των 10 μεγαλύτερων πόλεων φτάνει τα 9,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό μεγαλύτερο από το άθροισμα του ΑΕΠ της Ιαπωνίας και της Γερμανίας, οι οποίες είναι αντιστοίχως η τέταρτη και Πέμπτη μεγαλύτερη εθνική οικονομία, παγκοσμίως.
Την ίδια ώρα, το άθροισμα του ΑΕΠ των 20 μεγαλύτερων πόλεων, παγκοσμίως, φτάνει τα 14,6 τρισεκατομμύρια δολάρια -μια ανάσα από το ΑΕΠ των 18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Τι σημαίνει αυτό για τις πόλεις; Κάποιοι υποστηρίζουν πως το βασικό συμπέρασμα είναι πως η δύναμη των πόλεων, η οικονομική τους δύναμη και ο ρόλος τους ως φορέων καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης, αδικείται υπό την εξουσία των κεντρικών κυβερνήσεων, οι οποίες συχνά είναι αναχρονιστικές και υπερσυντηρητικές, υποκείμενες σε εξάρσεις λαϊκισμού.
Βεβαίως, την ίδια ώρα τα κράτη εξελίσσονται άνισα, με την περιφέρεια να αδικείται συχνά. Αρκετοί προβάλλουν το αίτημα διαφύλαξης της αυτοδιοίκησης των πόλεων ως κρίσιμο για την συνέχιση του ρόλου και της ισχύος τους, και είναι μάλλον αλήθεια πως η συντονισμένη ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να βοηθήσει συγχρόνως τις πόλεις και τα κράτη.
Άλλα εντυπωσιακά στοιχεία της έκθεσης δείχνουν πως το Τόκιο, το οποίο έχει μέγεθος μόλις μικρότερο από την Νότιο Κορέα, είναι η μεγαλύτερη αστική οικονομία στον κόσμο, με ΑΕΠ 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που θα το καθιστούσε την 15η οικονομία παγκοσμίως, αν ήταν ξεχωριστό κράτος.
Με ΑΕΠ 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η Νέα Υόρκη θα βρισκόταν στις 20 πρώτες κρατικές οικονομίες, αμέσως μετά την Ισπανία και τον Καναδά, ενώ το ΑΕΠ 1,1 τρισεκατομμυρίων του Λος Άντζελες θα βρισκόταν λίγο πιο κάτω από εκείνο της Αυστραλίας.
Από τις ευρωπαϊκές πόλεις, το Λονδίνο, με ΑΕΠ 831 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπολείπεται μόλις 9 δισεκατομμυρίων του ΑΕΠ της Μαλαισίας, ενώ το Παρίσι ξεπερνά την οικονομία της Νότιας Αφρικής, με ΑΕΠ 819 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: CITYLAB-ΕΡΤ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.