ΟΡΙΣΤΙΚΗ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Οι ΗΠΑ απέρριψαν πρόταση της Ρωσία για να διασωθεί η συμφωνία του 1987 για τα πυρηνικά μεσαίου βεληνεκούς (INF) και αποσύρονται τον επόμενο μήνα. Όπως δήλωσε η Ουάσιγκτον, η εφαρμογή της δεν μπορεί να επαληθευτεί και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να παραμείνουν οι ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άντρεα Τόμσον, μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων με Ρώσους αξιωματούχους στη Γενεύη, η Μόσχα αρνείται τον έλεγχο του ρωσικού πυραυλικού προγράμματος και έτσι παραβιάζει τη συμφωνία, η οποία μέχρι στιγμής κρατούσε τα πυρηνικά μακριά από ευρωπαϊκό έδαφος.

«Δεν μπορέσαμε να βρούμε κοινό έδαφος με τη Ρωσία», είπε η Τόμσον σε δημοσιογράφους.

«Με βάση όσα είδαμε και ακούσαμε, η Ρωσία δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι θέλει να συμμορφωθεί», συμπλήρωσε.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε τη Ρωσία να το ξανασκεφτεί και να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις της συμφωνίας και ότι η Συμμαχία πρέπει να είναι προετοιμασμένη για την κατάρρευση της συμφωνίας και τις συνέπειές της, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι πολύ ανήσυχοι για την εξέλιξη, καθώς φοβούνται ότι θα βρεθούν στη μέση ενός ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσία για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Η Ρωσία πάντως αρνείται ότι έχει παραβιάσει τη συμφωνία και κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι αναζητούν δικαιολογίες για να αποχωρήσουν από την INF, ρίχνοντας την ευθύνη στη Μόσχα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι η Μόσχα ήταν έτοιμη να σώσει τη συμφωνία, αλλά οι ΗΠΑ δεν έδωσαν ουσιαστικά καμία σημασία στις ρωσικές προτάσεις για να αποτραπεί ένας νέο αγώνας δρόμου για απόκτηση όπλων.

Η Συμφωνία για τα Πυρηνικά Μεσαίου Βεληνεκούς (με ακτίνα βολής από 500 έως 5.500 χλμ.) είχε υπογραφεί από τον Ρόναλντ Ρίγκαν και τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και προέβλεπε τον περιορισμό των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο ισχυρότερων δυνάμεων της εποχής και της δυνατότητάς τους να πραγματοποιήσουν επίθεση χωρίς να προειδοποιήσουν εγκαίρως τον αντίπαλο.

 

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.