Σε νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της προχωρά η Σκωτία

Η Πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι θα ζητήσει την επόμενη εβδομάδα την εξουσιοδότηση για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας στο τέλος του 2018 ή στις αρχές του 2019, μόλις θα έχουν αποσαφηνισθεί οι όροι του διαζυγίου ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς πλησιάζει η στιγμή που η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης.
«Την ερχόμενη εβδομάδα, θα ζητήσω από το κοινοβούλιο της Σκωτίας να μου επιτρέψει να επιδιώξω συμφωνία με τη βρετανική κυβέρνηση για να ξεκινήσει μία διαδικασία που θα επιτρέπει στο κοινοβούλιο της Σκωτίας να νομοθετήσει επί ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία», δήλωσε η Νίκολα Στέρτζον στο Εδιμβούργο.
«Εάν είναι η Σκωτία να έχει μία πραγματική επιλογή, όταν οι όροι του Brexit θα γίνουν γνωστοί, αλλά πριν να είναι πολύ αργά για να επιλέξουμε τη δική μας πορεία, τότε θα πρέπει να προσφερθεί η επιλογή ανάμεσα στο φθινόπωρο του 2018 και την άνοιξη του 2019», είπε.
Η προοπτική μίας νέας ψηφοφορίας με το ερώτημα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας λίγους μόνο μήνες πριν από την κατάληξη της διαδικασίας του Brexit θα αποτελέσει νέο απρόβλεπτο παράγοντα στην υπόθεση του διαζυγίου ΕΕ-Βρετανίας και θα έχει άγνωστες συνέπειες στην πέμπτη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου.
Η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το δημοψήφισμα της 23 Ιουνίου.
Η Νίκολα Στέρτζον ζήτησε η Σκωτία να έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευθεί τη δική της συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά σήμερα δήλωσε ότι οι προσπάθειες «βρήκαν σε τοίχο» στο Λονδίνο.
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της 23ης Ιουνίου έδειξαν ότι η Αγγλία και η Ουαλία ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, ενώ η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισαν υπέρ της παραμονής.
Η ισοτιμία της στερλίνας ανέβηκε όταν η Στέρτζον δήλωσε ότι ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας θα διεξαχθεί το νωρίτερο το φθινόπωρο του 2018, ενώ οι τιμές των βρετανικών κρατικών ομολόγων έπεσαν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.