Γαλλία: Kατατέθηκαν από την αντιπολίτευση οι προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης Μακρόν

Το ‘παν και το ‘καναν η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν του «Εθνικού Συναγερμού» και το μικρό κεντρώο κόμμα «Liot», καθώς κατέθεσαν σήμερα προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, με αφορμή την επίμαχη μεταρρύθμισή του για το συνταξιοδοτικό, η οποία έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη Γαλλία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Le Figaro», ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγέτης του συνασπισμού της Αριστεράς Nupes, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αποσύρει τη δική του πρόταση μομφής, υπέρ της πρότασης του Liot, η οποία και είναι εκείνη που μπορεί να προκαλέσει τα μεγαλύτερα προβλήματα στην κυβέρνηση, συγκεντρώνοντας διακομματική υποστήριξη.

Η ψηφοφορία επί των δύο προτάσεων μομφής θα γίνει το πιθανότερο την προσεχή Δευτέρα και, για να καταφέρουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, δηλαδή 287 ψήφους.

Αυτό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, φαντάζει δύσκολα εφικτό, αφού ο προεδρικός συνασπισμός διαθέτει σχετική πλειοψηφία, ενώ το κεντροδεξιό κόμμα Les Républicains (LR) της παραδοσιακής γαλλικής δεξιάς, που παίζει ρόλο «κλειδί», έχει διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει καμία από τις δύο προτάσεις. Ωστόσο, ορισμένοι βουλευτές των LR μπορεί να μην πειθαρχήσουν στην κομματική γραμμή.

Οπως σχολιάζει η εφημερίδα «Le Parisien, για να συμπληρωθούν οι 287 ψήφοι, απαιτείται η υποστήριξη από περίπου τριάντα βουλευτές (από τους συνολικά 61) του LR, κάτι που θεωρείται σχεδόν απίθανο να συμβεί.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.