Ο Ζελένσκι προσφέρει στην Κίνα την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας!

Άρχισαν τα όργανα στην Αμερική κατά του Ουκρανού που πλέον βρίσκεται σε αποδρομή

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε στην εφημεριδα του Χονγκ Κονγκ  South China Morning Post την Πέμπτη ότι θα ήθελε να συζητήσει απευθείας για τον πόλεμο της χώρας του εναντίον της Ρωσίας με τον ηγέτη του στενότερου συμμάχου της Ρωσίας, Xi Jinping και κάλεσε την Κίνα να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μόλις τελειώσει ο πόλεμος. Όλα αυτά, λίγα εικοσιτετράωρα έπειτα από την πρωτοφανή επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας, λόγω του ταξιδιού της Πελόζι στην Ταϊβάν. Αυτή η ενέργεια του, ήδη προκαλεί ορυμαγδό αντιδράσεων, κυρίως σε μέσα που υποστηρίζουν τους ρεπουμπλικάνους.

Η συνέντευξη του Ζελένσκι με την Morning Post, ήταν η πρώτη με ασιατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο αφότου η Ρωσία κλιμάκωσε τον οκτάχρονο πόλεμο της εναντίον της Ουκρανίας σε μια ευρείας κλίμακας εισβολή τον Φεβρουάριο. Ο Ζελένσκι χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να ζητήσει προσωπική συζήτηση με τον Πρόεδρος της Κίνας που όμως αποτελεί κόκκινο πανί για τις ΗΠΑ. Τα σχόλια του Ζελένσκι στην Morning Post ταυτίζονται με τις δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη σε εκδήλωση με φοιτητές στην Αυστραλία, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυβερνητικής εφημερίδας Ukrinform. Φαίνεται λοιπόν ότι είναι συνειδητή απόφαση του Ζελένσκι να δώσει γη και ύδωρ στην Κίνα, η οποία φυσικά μέχρι στιγμής τηρεί επιτήδεια ουδετερότητα υπέρ της Ρωσίας.

«Σήμερα, θα ήθελα η Κίνα να συμμετάσχει στην ενιαία διεθνή θέση σχετικά με την τυραννία της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Θα ήθελα να το κάνουν. Δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής», φέρεται να είπε ο Ζελένσκι. «Η Κίνα στέκεται στην άκρη. Σήμερα, η Κίνα ισορροπεί, διατηρώντας την ουδετερότητα. Θα πω ειλικρινά, αυτή η ουδετερότητα είναι πολύ καλύτερη από την πλήρη ταύτιση της Κίνας με τη Ρωσία».

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι είναι «σημαντικό» για το Κίεβο η Κίνα να μην «βοηθήσει» τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι το Πεκίνο προσπαθεί να παραμείνει ουδέτερο. Ο Ζελένσκι δικαιολόγησε παρομοίως τον ρόλο της Κίνας στον πόλεμο.

«Η Κίνα επέλεξε την πολιτική να μείνει μακριά. Αυτή τη στιγμή, η Ουκρανία είναι ικανοποιημένη με αυτή την πολιτική. Είναι καλύτερο από το να βοηθάς τη Ρωσική Ομοσπονδία σε κάθε περίπτωση», είπε ο Ζελένσκι σε μήνυμά του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Αναμένουμε να δούμε πως θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ αλλά και η ΕΕ σε αυτή την επίθεση φιλίας του Ζελένσκι, στον βασικό σύμμαχο του Πούτιν. Ο οποίος όμως θεωρείται από την δύση ως ο μεγαλύτερος αντίπαλος.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.