Λιβύη: Η κυβέρνηση Μπασάγκα μπήκε στην Τρίπολη – Ξέσπασαν μάχες

Μάχες ξέσπασαν την Τρίτη στην Τρίπολη της Λιβύης, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της διορισμένης από το κοινοβούλιο κυβέρνησης, που υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, οτι έφτασε στην πρωτεύουσα, έδρα της αντίπαλης κυβέρνησης.

Η υπηρεσία ενημέρωσης της κυβέρνησης του Φατί Μπασάγκα ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ότι ο πρωθυπουργός και «αρκετοί υπουργοί» έφθασαν «στην πρωτεύουσα Τρίπολη για να αρχίσουν τις εργασίες τους» εκεί.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη και σχηματίστηκε έπειτα από πολιτική διαδικασία που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ στις αρχές του 2020, δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής στην ανακοίνωση αυτή.

Ξέσπασαν μάχες προτού ξημερώσει ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες μετά την άφιξη της κυβέρνησης του κ. Μπασάγκα, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Συνεχή, σφοδρά πυρά εξακολουθούσαν να ακούγονται στην πόλη γύρω στις 07.00 (τοπική ώρα· 08.00 ώρα Ελλάδας).

Η λιβυκή Βουλή, η οποία εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ονόμασε νέο πρωθυπουργό τον κ. Μπασάγκα τον Φεβρουάριο.

Το κοινοβούλιο υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τα στρατεύματα του οποίου είχαν αποπειραθεί να κυριεύσουν την πρωτεύουσα το 2019.

Ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ο επικεφαλής της κυβέρνησης στην Τρίπολη και επιχειρηματίας, αρνήθηκε να παραχωρήσει την εξουσία, κάτι που προκάλεσε εκ νέου μακρά διένεξη ανάμεσα στις δύο παράλληλες κυβερνήσεις.

Η κυβέρνηση του κ. Ντμπέιμπα είχε βασική αποστολή να οργανώσει βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, που υποτίθεται ότι θα διεξάγονταν τον Δεκέμβριο του 2021.

Όμως, οι συνεχείς διενέξεις ανάμεσα σε τοπικούς ηγέτες, ειδικά για τη νομική βάση της εκλογικής διαδικασίας, οδήγησαν στην αναβολή επ’ αόριστον των εκλογών αυτών, που η διεθνής κοινότητα έτρεφε μεγάλες ελπίδες ότι θα οδηγούσαν στη σταθεροποίηση της αχανούς χώρας της βόρειας Αφρικής.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Ντμπέιμπα θεωρούν ότι η θητεία του έλαβε τέλος μετά τη ματαίωση των εκλογών.

Η Λιβύη συνεχίζεται να βγει από το χάος των συγκρούσεων για εξουσία και της εμφύλιας σύρραξης που κρατάει πλέον πάνω από μια δεκαετία, από την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, στα απόνερα της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης.

Πολιτικό χάος

Η χώρα των κάπου 7 εκατομμυρίων κατοίκων παραμένει βυθισμένη στο πολιτικό χάος, με ανταγωνιστικές κυβερνήσεις και θεσμούς σε ανατολή και δύση, και στην ανασφάλεια.

Η παραγωγή πετρελαίου, που αποτελεί τη βασική πηγή εσόδων της χώρας, είναι εκ νέου σε ομηρεία εξαιτίας των πολιτικών διαφωνιών, με κύμα αναγκαστικών κλεισιμάτων κοιτασμάτων και τερματικών σταθμών.

Οι ομάδες που βρίσκονται πίσω από τους αποκλεισμούς πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, που θεωρούνται προσκείμενες στο πολιτικό στρατόπεδο της ανατολικής Λιβύης, αξιώνουν να παραδοθεί η εξουσία στον κ. Μπασάγκα και να υπάρξει δικαιότερη κατανομή από τις πωλήσεις του μαύρου χρυσού.

Στα τέλη του Απριλίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας, διχασμένο για το ζήτημα, υιοθέτησε πρόταση που καταρτίστηκε από τη Βρετανία και παρέτεινε για μόλις τρεις μήνες την εντολή της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Η Ρωσία αρνήθηκε να εγκρίνει την παράτασή της για μεγαλύτερο διάστημα προτού ονομαστεί νέος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.