“Βόμβα” από Ζελένσκι: Ο Μακρόν πρότεινε να παραχωρήσω εδάφη στη Ρωσία για να σταματήσει ο πόλεμος – Τι απαντά το Ελιζέ

Δηλώσεις που θα συζητηθούν έκανε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον Εμάνουελ Μακρόν, καθώς, όπως μεταδίδουν ουκρανικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας φέρεται να του πρότεινε εμμέσως πλην σαφώς να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία για να σταματήσει ο πόλεμος.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί “μάταια” να κάνει διάλογο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτίμησε ο Ουκρανός πρόεδρος κρίνοντας ότι “δεν είναι σωστό” ο Γάλλος πρόεδρος να είναι έτοιμος, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, να “κάνει διπλωματικές παραχωρήσεις” στη Ρωσία.

“Δεν πρέπει να αναζητούμε μια διέξοδο για τη Ρωσία και ο Μακρόν το κάνει εις μάτην”, δήλωσε ο Ζελένσκι στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο RAI1, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν στο κανάλι του στο Telegram. “Ξέρω ότι ήθελε να έχει αποτελέσματα στη διαμεσολάβηση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά δεν τα είχε”, παρατήρησε.

“Μέχρις ότου η ίδια η Ρωσία θελήσει και καταλάβει ότι έχει ανάγκη (το τέλος του πολέμου) δεν θα αναζητήσει καμιά διέξοδο”, πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Μακρόν είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι, για να τεθεί τέλος στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία ο ρωσικός στρατός, η ειρήνη θα πρέπει να οικοδομείται χωρίς να “ταπεινώνεται” η Ρωσία.

Σύμφωνα με το γαλλικό BFMTV ουκρανικά Μέσα μετέδωσαν σημεία από τη συνέντευξη του Ζελένσκι στην ιταλική RAI, όπου εκεί αποκάλυψε την πρόταση που φέρεται να του έκανε ο Γάλλος πρόεδρος, δηλαδή να παραχωρήσει εδάφη στην Ρωσία για να σταματήσει ο πόλεμος.

“Μου φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν είναι σωστό. Δεν είμαστε έτοιμοι να σώσουμε κάτι ή κάποιον και να χάσουμε εδάφη για αυτό. Πρόκειται περί χαμένου χρόνου” είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Για τον Ζελένσκι ωστόσο, “ο Μακρόν δεν χρειάζεται να κάνει διπλωματικές παραχωρήσεις (στη Ρωσία) τώρα”.  Ο Ουκρανός πρόεδρος έκρινε ότι το διάβημα αυτό “δεν είναι πολύ σωστό”, για να επιτρέψει, κατά τη γνώμη του, στον Πούτιν να “σώσει την υπόληψη” του, τη στιγμή που οι Ρώσοι συνεχίζουν να προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο του νότιου και του ανατολικού τμήματος της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι εκτίμησε εξάλλου ότι “ο χρόνος για να καθίσουμε γύρω από το τραπέζι με τη Ρωσία τελείωσε”. “Δεν είναι πλέον δυνατόν”, τόνισε.

Διαψεύδει το Ελιζέ

“Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν συζήτησε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ποτέ και τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου Ζελένσκι, Έλεγε πάντα ότι οι Ουκρανοί είναι αυτοί που αποφασίζουν τους όρους της διαπραγμάτευσής τους με τους Ρώσους”, υπεραμύνθηκε από την πλευρά του σήμερα το Ελιζέ.

Έπειτα από αρκετές συνόδους διαπραγματεύσεων μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας τον Μάρτιο, οι συνομιλίες σταμάτησαν έκτοτε, καθώς οι θέσεις των δυο πλευρών απείχαν μακράν.

“Σήμερα, ο διάλογος (με τη Μόσχα) πρέπει να είναι πραγματιστικός”, πρόσθεσε.  Ο Ζελένσκι ωστόσο επανέλαβε ακόμη μια φορά την επιθυμία του να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, “αλλά μόνο με αυτόν, χωρίς κανένα μεσολαβητή”. “Και με μια προσέγγιση διαλόγου, όχι απευθύνοντας τελεσίγραφα”, διευκρίνισε.

Πηγή: AΠΕ, AFP, BFMTV

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.