BBC: «Όσο το Φιδονήσι βρίσκεται στα ρωσικά χέρια θα αποτελεί απειλή για όλη την Νότια Πτέρυγα του ΝΑΤΟ»

«Μπορούν να εγκαταστήσουν πυραύλους S-400 και αντιπλοϊκούς»

Φιδονήσι ανήκε στη Ρουμανία μέχρι το 1948, οπότε και το προσάρτησε η Σοβιετική Ένωση.

Αναλυτές εξηγούν στο BBC τη μεγάλη στρατηγική σημασία που έχει το Φιδονήσι, όχι μόνο για τον πόλεμο, αλλά και για τη γενικότερη ασφάλεια της ανατολικής Ευρώπης απέναντι στις ενδεχόμενες ρωσικές επιβουλές.

Ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Oleh Zhdanov αναφέρει στο BBC ότι αν οι ρωσικές δυνάμεις κυριαρχήσουν στο Φιδονήσι, τότε θα μπορούν να αναπτύξουν εκεί αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν σημαντικό πλεονέκτημα για την κυριαρχία στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και σε όλη τη νότια Ουκρανία.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να μετριάσουν τις συνέπειες από τις απώλειες της φρεγάτας Moskva, η οποία αποτελούσε και τη βασική προστασία για ολόκληρο τον ρωσικό στόλο της περιοχής.

Με την κατοχή του, επίσης, θα διευκολυνόταν όχι μόνον ο ναυτικός αποκλεισμός σε κρίσιμα ουκρανικά λιμάνια, όπως είναι η Οδησσός, αλλά και η ενδεχόμενη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Υπερδνειστερία, από την οποία το Φιδονήσι απέχει ελάχιστες δεκάδες ναυτικά μίλια.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός αναλυτής ναυτικού πολέμου Jonathan Bentham εκτιμά στο BBC ότι εάν οι Ρώσοι εγκαταστήσουν πυραυλικά συστήματα S-400 στο Φιδονήσι, αυτό θα μπορούσε να είναι καθοριστικός παράγοντας για την τύχη του πολέμου. «Θα κινδύνευε ολόκληρη η νότια πτέρυγα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ», αναφέρει, αφού θα δινόταν η δυνατότητα πληγμάτων σε ολόκληρες περιοχές, στρατιωτικές και μη, στη Ρουμανία και σε άλλες χώρες.

Επίσης, πολύ κοντά βρίσκεται το ρουμανικό λιμάνι της Κοστάντζας, που έχει εξαιρετική σημασία για την οικονομία της χώρας. Κατά τον Ρώσο αναλυτή Alexander Mikhailov, σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης, η Μόσχα θα μπορούσε, με την κατοχή του νησιού, να αποκλείσει τον Δούναβη για τη βαλκανική χώρα, ενδεχόμενο που επίσης θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.