Τι κάνει η Ευρώπη για την προστασία της Αγιά-Σοφιάς;

Ερώτηση από τον Τριανταφυλλίδη για τα μέτρα που σχεδιάζει να αναλάβει η ιταλική προεδρία

Οι βανδαλισμοί και η βεβήλωση της Αγια-Σοφιάς συνεχίζονται, υπό την ανοχή, δυστυχώς, των συμμάχων μας στην Ε.Ε. Οι εικόνες ντροπής έχουν κατακλύσει την επικαιρότητα και έχουν προκαλέσει την κατακραυγή των χριστιανών.

Το θέμα της βεβήλωσης της Αγίας Σοφίας τέθηκε στην Επιτροπή Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι εργασίες της οποίας πραγματοποιήθηκαν στη Ρώμη, στην ιταλική Βουλή. Το θέμα τέθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη, ο οποίος δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη, αλλά και την επιτροπή στην οποία μετέχει, μαζί και με άλλους Ελληνες βουλευτές. Στις εργασίες της Επιτροπής στη Ρώμη από την πλευρά της Ν.Δ. μετείχαν η Φωτεινή Πιπιλή και ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

Με ερώτηση στον υπουργό Πολιτισμού της Ιταλίας Ντάριο Φραντσεσκίνι, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να πληροφορηθεί τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζει να αναλάβει η ιταλική προεδρία για να αντιμετωπίσει τις αποκρουστικές εικόνες βανδαλισμών και βεβήλωσης της Αγίας Σοφίας, που έχουν προκαλέσει την παγκόσμια κατακραυγή. Εν αναμονή των πρακτικών της συνεδρίασης, στα οποία έχει καταγραφεί η στάση των δύο βουλευτών, με την ελπίδα να έχουν αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τριανταφυλλίδης ρώτησε τον Ιταλό υπουργό Πολιτισμού: «Οι εικόνες αυτές καταγράφουν την παντελή απουσία σεβασμού προς τις βασικές αξίες και αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, ιδίως όσον αφορά τη θρησκευτική ελευθερία και τον διαπολιτισμικό διάλογο. Ερωτώ: Η Ιταλία, ως προεδρεύουσα χώρα και ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, και εσείς προσωπικά, ως υπουργός Πολιτισμού της προεδρεύουσας χώρας, ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να αναλάβετε για να σταματήσετε αυτούς τους βανδαλισμούς και τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας;».

Η απάντηση του κ. Φραντσεσκίνι: «Συνεργαζόμαστε με την UNESCO για να προστατεύσουμε τα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Εμείς προτρέπουμε την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί και να προστατεύσει τα μνημεία που βρίσκονται στη δικαιοδοσία της UNESCO».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.