Süddeutsche Zeitung: Οι Offshore εταιρείες του διεφθαρμένου προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Σε μία άλλη κυπριακή πτυχή των Pandora Papers η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για κυπριακές υπεράκτιες εταιρείες του σημερινού προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ενδεχομένως του πρώην ολιγάρχη Ιχόρ Κολομόισκι.

Ο Κολομόισκι, που θεωρείται υποστηρικτής του Ζελένσκι, κατηγορείται για διασπάθιση πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ από την ουκρανική τράπεζα PrivatBank, της οποίας ήταν συνιδιοκτήτης. Η τότε επικεφαλής της ουκρανικής κεντρικής τράπεζας είχε κάνει λόγο για τη «μεγαλύτερη οικονομική απάτη του 21ου αιώνα». Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών του έχει επιβάλλει κυρώσεις, ενώ εκκρεμούν εναντίον του δικαστικές προσφυγές στη Μ.Βρετανία, την Κύπρο, το Ισραήλ και της ΗΠΑ.

Χρήματα της ουκρανικής PrivatBank λέγεται ότι διοχετεύθηκαν σε υπεράκτιες εταιρείες

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου «ήδη το 2019 ένας Ουκρανός βουλευτής είχε ισχυριστεί ότι όφελος από την απάτη αποκόμισαν επίσης ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι- ο οποίος σημειωτέον είχε εκλεγεί  με «σημαία» του την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ουκρανία- και το περιβάλλον του.

Λέγεται ότι 41 εκατομμύρια δολάρια είχαν διοχετευθεί από την PrivatBank σε 16 εταιρείες-σφραγίδες στην Κύπρο, τον Παναμά, την Μπελίζ και τις Σεϋχέλλες. Εικάζεται ότι οι εταιρείες αυτές ανήκαν στον πρώην κωμικό ηθοποιό Ζελένσκι και σε πιστούς συνεργάτες του. Οι αιτιάσεις λησμονήθηκαν, από τη στιγμή που δεν υπήρχαν βάσιμες αποδείξεις. Τώρα τα στοιχεία των Pandora Papers υποδεικνύουν ότι δέκα από τις δεκαέξι εν λόγω εταιρείες (…) ανήκαν στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και το περιβάλλον του, μεταξύ άλλων στον άλλοτε παραγωγό των εκπομπών του και σήμερα γραμματέα του Σερχί Σεφίρ, καθώς και στον παιδικό φίλο του Ιβάν Μπακάνοφ, τον σημερινό διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό της Ουκρανίας. Δύο από τις υπεράκτιες εταιρείες, η κυπριακή Candlewood Limited και η SHSN Limited με έδρα τη Μπελίζ, έχουν αποκτήσει σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές συνολικά τρία ακίνητα στο κέντρο του Λονδίνου, αξίας πολλών εκατομμυρίων λιρών».

(Διαβάστε την συνέχεια στο netakias.com )

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.