Πάπας Φραγκίσκος για Ουκρανία: «H παρουσία του ΝΑΤΟ στις γειτονικές χώρες «προκάλεσε» τη Μόσχα»

ΟΠάπας Φραγκίσκος δήλωσε σε συνέντευξη του ότι τα «γαβγίσματα» του ΝΑΤΟ στην πόρτα της Ρωσίας μπορεί να οδήγησαν στην εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, ενώ προσφέρθηκε να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο στη Μόσχα.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο Φραγκίσκος προβληματίστηκε σχετικά με την επιθετικότητα της Ρωσίας προς τον γείτονά της και δήλωσε ότι, αν και δεν θα μπορούσε να φτάσει στο σημείο να πει ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στις γειτονικές χώρες «προκάλεσε» τη Μόσχα, «ίσως διευκόλυνε» την εισβολή, αφήνοντας έτσι αιχμές στο ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει το Politico, ο Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε τη «βαρβαρότητα» του πολέμου και τη συνέκρινε με τον εμφύλιο πόλεμο στη Ρουάντα τη δεκαετία του 1990, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τη γενοκτονία της μειονότητας των Τούτσι.

Όπως τόνισε ο Πάπας, η Αγία Έδρα ζητά από τα μέσα Μαρτίου συνάντηση  με τον Πούτιν στη Μόσχα. «Φυσικά χρειαζόμασταν τον ηγέτη του Κρεμλίνου για ένα «παράθυρο» χρόνου. Δεν είχαμε ακόμη καμία απάντηση και εξακολουθούμε να προσπαθούμε, ακόμα κι αν φοβάμαι ότι ο Πούτιν δεν μπορεί και δεν θέλει να έχει αυτή τη συνάντηση αυτή τη στιγμή».

Στη συνέντευξη του ο Πάπας απέκλεισε, προς το παρόν, το ενδεχόμενο να μεταβεί στο Κίεβο: «Πρώτα πρέπει να πάω στη Μόσχα, πρώτα πρέπει να συναντήσω τον Πούτιν».

Σημείωσε ότι ακύρωσε μια συνάντηση με τον Πατριάρχη Κύριλλο, τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και βασικό υποστηρικτή του Πούτιν που έχει δικαιολογήσει τον πόλεμο, καθώς και οι δύο πίστευαν ότι θα φαινόταν «διφορούμενη» και σε τηλεφωνική επικοινωνία είπε ότι προειδοποίησε τον Κύριλλο να μην «μετατραπεί σε παπαδοπαίδι του Πούτιν».

Από το ξεκίνημα της εισβολής στην Ουκρανία, ο Πάπας Φραγκίσκος έχει επανειλημμένα επικρίνει τον πόλεμο, ενώ αποφεύγει να κατονομάσει τον Πούτιν, καθώς η εξωτερική πολιτική του Βατικανού θέλει να κρατά ανοιχτή την πόρτα για διάλογο.

Η ρωσική πρεσβεία, όπως αναφέρει το Politico, στην Αγία Έδρα δεν απάντησε σε τηλεφωνικές κλήσεις ή σε αίτημα για σχολιασμό του θέματος μέσω email. Εκπρόσωπος του Βατικανού, επίσης, δεν απάντησε σε αίτημα για κάποιο σχόλιο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.