«Η Δύση με τις ευλογίες Μπάιντεν ξεπλένει τους νεοναζί του Αζόφ»

Ο Ραββίνος Μορντεχάι Φριζής* στηλιτεύει την ωραιοποίηση των μελών του Αζόφ ως «ηρωικών μαχητών της ελευθερίας»

Στον τωρινό συνεχόμενο πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας η προπαγάνδα και των δύο πλευρών είναι εκείνη που πρωτοστατεί. Στο πεδίο μάχης της προπαγάνδας αυτής που λέγεται διαδίκτυο, καταλήγουμε όλοι μας, λίγο ή πολύ, να παίρνουμε θέση και να γινόμαστε μέλη ενός αιματηρού πολέμου, όχι δικού μας.

Από την αρχή δεν καταλαβαίνω την όποια φιλορωσική ή φιλοουκρανική μανία που έχει πιάσει διάφορους ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με τα εμπόλεμα αυτά κράτη.

Μόνο που τώρα αρχίζω να βλέπω και κάτι άλλο, πιο ανησυχητικό: την προσπάθεια των παγκόσμιων «liberal» δυτικών ΜΜΕ να ξεπλύνουν με κάθε τρόπο το ξεκάθαρα δεδηλωμένο νεοναζιστικό ουκρανικό Τάγμα Αζόφ.

Ενώ αρχικά οι δυτικοί προσπάθησαν να υποτιμήσουν τη δράση ή επιρροή του Αζόφ, λέγοντάς μας πως πρόκειται για ελάχιστα μέλη, τώρα έχουν περάσει στη φάση τού να πλασάρουν πως το κίνημα δεν είναι καν ναζιστικό και όποιος λέει κάτι τέτοιο είναι όργανο της ρωσικής προπαγάνδας. Μάλιστα, μας ωραιοποιούν τους Ουκρανούς νεοναζί παρουσιάζοντάς τους ως «ηρωικούς μαχητές που μάχονται υπέρ της ζωής αθώων».

Κάποιοι τρέχουν να μας τονίσουν πως το Τάγμα Αζόφ, που μετατράπηκε σε σύνταγμα, εντάχθηκε στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας και υπάγεται στο ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, και πως ο ίδιος ο Ζελένσκι απένειμε πρόσφατα το υψηλότερο βραβείο της χώρας «Ηρωας της Ουκρανίας», στον διοικητή του Αζόφ, Ντένις Προκοπένκο. Μόνο που αυτές οι πληροφορίες δεν καθησυχάζουν καθόλου όποιον δεν εθελοτυφλεί, αλλά τουναντίον προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία για την επιρροή των νεοναζί στοιχείων μέσα στη σύγχρονη ουκρανική κοινωνία.

Για όποιον, όμως, έχει ακόμα αμφιβολίες περί της ναζιστικής φύσης του Αζόφ, ας ψάξει τα σύμβολα που χρησιμοποιεί ολοφάνερα στο ίδιο το επίσημο έμβλημά του. Διότι πρόκειται όχι μόνο για ένα, αλλά για δύο τρανταχτά νεοναζιστικά σύμβολα: Το λεγόμενο Wolfsangel, το αγκίστρι του λύκου, που αποτελεί ένα από τα σύμβολα των S-S που χρησιμοποιούν σήμερα διάφοροι νεοναζί, όπως αυτό ήταν το σύμβολο της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής τη δεκαετία του ’90. Το άλλο σύμβολο είναι ο Μαύρος Ηλιος / Black Sun, που αποτελεί ένα είδος σβάστικας και ξεκάθαρο σύμβολο όλων των σημερινών νεοναζιστικών φραξιών παγκοσμίως. Αυτά είναι τα σύμβολα του Αζόφ επίσημα. Χωρίς ντροπή. Και όσοι μας παραμυθιάζουν πως το Αζόφ δεν έχει πια πολιτική χροιά ή πως έπαψε να είναι ναζιστικό, τότε τι στο καλό γυρεύουν τα σύμβολα αυτά στο επίσημο έμβλημά του σήμερα; Ας μην κοροϊδευόμαστε.

Και δεν παίζει καθόλου ρόλο το να έρχονται κάποιοι να μας λένε και πως στη Ρωσία υπάρχουν νεοναζιστικές ομάδες. Ναι, υπάρχουν. Και είμαστε ενάντια σε κάθε νεοναζί, ανεξαρτήτως εθνικότητάς του. Αυτό, όμως, δικαιολογεί τους Ουκρανούς νεοναζί; Δικαιολογεί το ναζιστικό Αζόφ; Δικαιολογεί την ίδια την Ουκρανία που, δυστυχώς, συνεχίζει το φιλοναζιστικό και αντισημιτικό της παρελθόν με το να εκτρέφει τέτοιους νεοναζί μέσα στον κόρφο της, αντί να τους περιθωριοποιήσει; Δυστυχώς, όχι.

Σε αυτόν τον βρόμικο πόλεμο, μέσα στα διάφορα άλλα εγκλήματα που έχουν γίνει και από τις δύο πλευρές, η Δύση, υπό τις ευλογίες του επιτελείου Μπάιντεν, προχώρησε ακόμα και προς το ξέπλυμα του ίδιου του νεοναζισμού του Αζόφ. Και ανησυχώ πως αυτό θα έχει μελλοντικές επιρροές όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για άλλα μέρη της Ευρώπης.

*Πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος του Λικούντ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.