Σανγκάη: Αρπάζουν πολίτες και τους μεταφέρουν σε στρατόπεδα καραντίνας – Συγκλονίζουν οι εικόνες

Σκηνές που θυμίζουν κινηματογραφική ταινία επιστημονικής φαντασίας εκτυλίσσονται στη Σανγκάη, όπου φαίνεται εκτός ελέγχου η κατάσταση με την πανδημία, ενώ οι αρχές προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβάλλουν ένα απάνθρωπο lockdown, με αποτέλεσμα να επιτείνεται η οργή του κόσμου και το χάος στην πόλη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων. 

Οι τελευταίες εικόνες που μεταδίδονται από την οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας δείχνουν οπλισμένους άνδρες με ειδικές στολές κατά του κορονοϊού να μπαίνουν σε σπίτια για να μεταφέρουν δια της βίας τους ανθρώπους που θεωρούνται θετικοί στον κορονοϊό, στα ειδικά κέντρα παραμονής που έχει φτιάξει η κυβέρνηση για να περιορίσει την μετάδοση του ιού. Αλλά η εικόνα στα εν λόγω κέντρα θυμίζει μάλλον στρατόπεδα συγκέντρωσης, παρά κέντρα διαμονής.

Καθώς οι αρχές βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο απέναντι σε έναν καλπάζοντα ιό, υπάρχουν καταγγελίες ότι συλλαμβάνονται ακόμα και πολίτες που δεν κάνουν κάθε μέρα τεστ, ενώ η αστυνομία θεωρεί ότι οι άνθρωποι πολλαπλασιάζουν την ένταση με τα μηνύματά τους στα social media και κάνουν έκκληση στους χρήστες να μην διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες.
Οι άνθρωποι μετρούν πλέον εβδομάδες εγκλεισμού. Την τελευταία εβδομάδα απαγορεύεται ακόμα και να βγουν στον κήπο τους. Το αποτέλεσμα είναι να εξαντλούνται οι προμήθειες, να υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε βασικά αγαθά, και φυσικά να κλιμακώνεται η κερδοσκοπία. Οι αρχές φέρεται να έχουν προχωρήσει σε περισσότερες από 35.000 προειδοποιήσεις για παράνομες αυξήσεις τιμών, ενώ προσπαθούν να “κερδίσουν την καρδιά” των πολιτών με συναισθηματικού τύπου εκκλήσεις, για ενότητα στον πόλεμο απέναντι στον αόρατο εχθρό (“με μια καρδιά” λένε) με στόχο να έρθει “γρήγορα η νίκη”. Φυσικά δε λείπουν οι λεηλασίες.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Γινπίνγκ δήλωσε ότι η χώρα δεν πρέπει να χαλαρώσει τα μέτρα, καθώς η Σανγκάη φέρεται να έχει περισσότερα από 25.000 κρούσματα. Πάντως κι εδώ η κατάσταση είναι ασαφής, καθώς ο όμιλος ΜΜΕ Caixin μετέδωσε ότι η Σανγκάη είναι μία από τις οκτώ πόλεις της Κίνας στις οποίες θα χαλαρώσουν τα μέτρα καραντίνας, βάσει ενός πιλοτικού κυβερνητικού προγράμματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιο σχέδιο δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.

Σανγκάη - Reuters

Εικόνες από ταινίες φαντασίας στη Σανγκάη

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έξαρση της πανδημίας στην Κίνα από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά η covid-19 στην πόλη Ουχάν, στα τέλη του 2019. Ο πρόεδρος Τζιπίνγκ μίλησε για “δυναμική εκκαθάριση” της ασθένειας και οι αρχές της Σανγκάης προειδοποιούν τους πολίτες με βαριές ποινές, αν παραβιάσουν το lockdown. Η συγκεκριμένη ρητορική ωστόσο φαίνεται ότι αποθρασύνει τα στελέχη των κατασταλτικών μηχανισμών, καθώς τα βίντεο που αναρτώνται στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν άνδρες με προστατευτικές στολές για την covid να χτυπούν τους πολίτες ακόμα και γυναίκες.

Υπάρχουν καταγγελίες ότι οι αρχές χωρίζουν τα παιδιά από τους θετικούς γονείς τους. Αναφέρεται επίσης ότι ειδικά κλιμάκια συγκεντρώνουν τα κατοικίδια των πολιτών που έχουν νοσήσει και τα σκοτώνουν, ενώ στους έρημους δρόμους κυκλοφορούν πλέον ρομπότ που μεταδίδουν οδηγίες και στον αέρα πετούν drone για την επιτήρηση της τάξης. Όπως μεταδίδει ανταποκρίτρια του Economist, το μήνυμα των drone είναι: “Παρακαλούμε συμμορφωθείτε με τους περιορισμούς της Covid. Περιορίστε την επιθυμία της ψυχής σας για ελευθερία. Μην ανοίγετε το παράθυρο και μην τραγουδάτε”. Από τις 3 Απριλίου στους δρόμους της πόλης έχουν αναπτυχθεί στρατιωτικές δυνάμεις.

Δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα αριθμοί νεκρών τις τελευταίες εβδομάδες στη Σανγκάη, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται ότι είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί. Χθες στην πόλη ανιχνεύτηκαν πάνω από 25.000 κρούσματα χωρίς οι φορείς να έχουν συμπτώματα. Οι ασθενείς με συμπτώματα από 994 τη Δευτέρα χθες ήταν 1184. Η παραλλαγή που φαίνεται ότι κυριαρχεί στη Σαγκάη είναι η “Όμικρον ΒΑ.2” χαρακτηριστικό της οποίας είναι η υπερμεταδοτικότητα. Φαίνεται ότι σε ακόμα 29 πόλεις έχει ανιχνευτεί η συγκεκριμένη μετάλλαξη. Οι επιστήμονες δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι ως προς τις προοπτικές εξάπλωσης του ιού σε όλη την Κίνα.

Οι εικόνες από τα κέντρα διαμονής των θετικών είναι μάλλον απογοητευτικές, καθώς δε φαίνεται καμία απομόνωση. Ενδεικτικό των στερητικών και άλλων συνδρόμων που αναπτύσσονται πλέον στους κατοίκους της Σανγκάης είναι οι εικόνες στα βίντεο που δείχνουν τους ανθρώπους να βγαίνουν στα παράθυρα και να φωνάζουν είτε ζητώντας βοήθεια είτε για να εκτονωθούν, ενώ  οι άνθρωποι σκαρφίζονται κάθε λογής τεχνάσματα για να βγουν έξω, παραπλανώντας τις αρχές.

Όπως είναι αναμενόμενο η κατάσταση στη Σανγκάη έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, στον τουρισμό και στις αλυσίδες εφοδιασμού. Περισσότερες από 10 εταιρίες ηλεκτρονικών ανταλλακτικών της Ταιβάν προχώρησαν σε αναστολή της παραγωγής τους, εξαιτίας της κατάστασης. Ταυτοχρόνως “γκρεμίζονται” στα διεθνή χρηματιστήρια οι μετοχές μεγάλων κινεζικών βιομηχανιών.

Πηγή ΦΩΤΟ: Reuters

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.