Το Μεγάλο Κόλπο της Μαρίν Λεπέν και του Εμίλ Ζεμμούρ

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των γαλλικών εκλογών με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το ποσοστό αποχής έφτασε στο 25,14% κι είναι το μεγαλύτερο μετά τις εκλογές του 2002, δηλαδή μετά από είκοσι ολόκληρα χρόνια. Ο Μακρόν βγήκε πρώτος με διαφορά 4,2% από την δεύτερη Μαρίν Λεπέν

Το 23,41% της Λεπέν φαίνεται ότι θα υποστηριχθεί από το 7,05% του Ζεμμούρ. Ο αριστερός Μελανσόν έστειλε μήνυμα να μη δοθεί ούτε μία ψήφος στην Λεπέν, αλλά δεν παρότρυνε σε υποστήριξη του Μακρόν. Τουλάχιστον όχι ακόμα. Επίσης, ο Νικολά Ντουπόντ-Αϊνιάν με to 2,07% δήλωσε ότι θα στηρίξει την Λεπέν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις 24 Απριλίου.

Το ότι ο Ζεμμούρ θα στηρίξει την Λεπέν διαλύει πολλές συνωμοσιολογικές φήμες που διαδίδονταν από τους υπερεθνικιστες του ελλαδικού κράτους. Μήπως η εμφάνιση Ζεμμουρ κι η σύμπραξη της Μαριόν Λεπέν μαζί του αποτελούσε εν τέλει μια τακτική όχι διασπαστική, αλλά ενδυνάμωσης της Μαρίν Λεπέν στο δεύτερο γύρο απέναντι στο ενωμένο αντιλεπενικό τόξο;

Σαφέστατα δεν ήταν προδοτική κίνηση της Μαριόν Λεπέν. Ήταν μια υπόγεια συμμαχία απόλυτα συμφωνημένη μεταξύ του κόμματος της Λεπέν και του Ζεμμούρ. Σκοπός τους ήταν η ένωση των ποσοστών τους εναντίον του Μακρόν και των άλλων κομμάτων. Άλλωστε πάντα στον δεύτερο γύρο όλοι ενώνονταν εναντίον της Λεπέν και το όνειρο έσβηνε. Έτσι στήθηκε ένα μεγάλο κόλπο.

Ο Ζεμμούρ χρησιμοποίησε μια πιο ριζοσπαστική και επιθετική ρητορική και η Μαρίν Λεπέν έβαλε περισσότερο νερό στο κρασί της κι έτσι κατάφερε να γίνει πιο ελκυστική για τον λαό της Γαλλίας. Την είδαμε να επισκέπτεται πολλές περιοχές με έγχρωμους αγκαλιάζοντας μαύρα παιδάκια και να φωτογραφίζεται μαζί τους με πλατύ χαμόγελο.

Η κατηγορία του ρατσισμού και της ξενοφοβίας κατέπεσε με τον τρόπο αυτό. Ξενοφοβικός χαρακτηρίστηκε μόνο ο Ζεμμούρ. Η γοητευτική Μαριόν Λεπέν είχε αποσυρθεί από την πολιτική ιδρύοντας ένα πανεπιστήμιο Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών με στόχο την παραγωγή των μελλοντικών πολιτικών. Αποφάσισε ξάφνου να επιστρέψει και να απομακρυνθεί από την θεία της στηρίζοντας τον Ζεμμούρ στις 28 Ιανουαρίου του 2022.

Και κατηγορήθηκε για προδοσία. Κι όμως, όταν το 2017 αποχωρούσε από την πολιτική είχε δηλώσει ότι αυτό θα ήταν μόνο για κάποιο διάστημα. Συγκεκριμένα, η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν είχε πει: «Δεν θα εγκαταλείψω για πάντα αυτόν τον πολιτικό αγώνα». Ο δε Ζεμμούρ θεωρήθηκε βαλτός από το σύστημα για να πλήξει την Λεπέν – το ότι έχει εβραϊκή καταγωγή ήταν αρκετό για μια τέτοια θεωρία συνωμοσίας – και να ενισχυθεί έτσι ο Μακρόν μέσω της διάσπασης των ψηφοφόρων της ακροδεξιάς.

Όταν ξεκίνησα να γράφω για το φαινόμενο Ζεμμούρ κατηγορήθηκα από πολλούς του λεγόμενου «πατριωτικού χώρου». Επαναλαμβάνω ότι η καταγωγή του Ζεμμούρ προσφέρεται για ποικίλες θεωρίες συνωμοσίας εμμονικών και ημιμαθών ιδεοληπτικών ανθρωπάκων που παριστάνουν τους άμεμπτους εθνικόφρονες.

Δεν παρέλειψα όμως να διευκρινίσω από τότε ότι το φαινόμενο Ζεμμούρ ήταν άξιο προς μελέτη και ότι είχε μεγάλο ενδιαφέρον να παρατηρηθεί και να αξιολογηθεί με τον καιρό. Δηλαδή μέσα από τα γεγονότα που θα ακολουθούσαν. Κι ο καιρός ήλθε. Κι από την πρώτη νύχτα ο Ζεμμούρ δήλωσε υποστηρικτής της Λεπέν στο δεύτερο γύρο.

Ο μεγαλύτερος προδότης είναι αυτός που δεν περιμένει να δει την εξέλιξη μιας πολιτικής τακτικής και προδικάζει ότι αυτοί που την κάνουν είναι στημένοι από το σύστημα ή προδότες. Αυτός είναι υπονομευτής μιας προσπάθειας και ταυτόχρονα συμπαραστάτης του συστήματος. Άλλοτε στημένος κι άλλοτε ένας χρήσιμος ηλίθιος. Ας μάθουμε κάποτε πως γίνεται η πολιτική μέσω εκλογών κι ας κατανοήσουμε επιτέλους ότι δεν ελλοχεύει παντού συνωμοσία.

Αν και κατά μία έννοια η τακτική που ακολούθησαν η Μαρίν Λεπέν, η Μαριόν-Μαρεσάλ Λεπέν και ο Εμίλ Ζεμμούρ ήταν μια συνωμοσία κατά του πολιτικού συστήματος της Γαλλίας.

Κι εδώ μπορούμε το απλό για την Ελλάδα: Κοίτα να μαθαίνεις!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.