Ποιος εξουσιοδότησε τον Ζοζέπ Μπορέλ να εμπλέξει την Ευρώπη σε πόλεμο με την Ρωσία;

«Οι πόλεμοι κερδήθηκαν και χάθηκαν στα πεδία των μαχών», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζόζεπ Μπορέλ, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την συνάντηση των ευρωπαίων ΥΠΕΞ στο Λουξεμβούργο, όπου τέθηκε το ζήτημα να αποδεσμευθεί ποσό €500 εκατ. για την προμήθεια όπλων και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Με απλά λόγια, ένας άσχετος με τα αμυντικά θέματα, υπεύθυνος της εξωτερικής πολιτικής ο οποίος θα έπρεπε να ασχολείται και να προάγει μόνο την διπλωματία, έκανε μία άκρως πολεμοκάπηλη δήλωση, μιλώντας για «πεδία μαχών» και όχι το διπλωματικό πεδίο.

Όπως είναι αναμενόμενο, η συγκεκριμένη δήλωση έχει προκαλέσει οργή στην Ρωσία με τον Λαβρόφ πριν από λίγα λεπτά να κάνει λόγο για πολεμική πρόκληση της Ευρώπης κατά της Ρωσίας.

Το ερώτημα λοιπόν είναι πολύ απλό. Ποιος εξουσιοδότησε τον Ζοζέπ Μπορέλ να κηρύξει τον πόλεμο στη Ρωσία;

Πως είναι δυνατόν η Ευρώπη να εμπλέκεται σε έναν πόλεμο σε μία χώρα που δεν είναι καν μέλος της ΕΕ; Όταν ειδικά δεν έχουν γίνει παρόμοιες δηλώσεις για τις τουρκικές επιθέσεις κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, χώρες που είναι μέλη της ΕΕ και μάλιστα του σκληρού πυρήνα αυτής, της ευρωζώνης;

Όταν μάλιστα τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος καλύπτονται από το σύμφωνο αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, ως αυτό ορίζεται στο άρθρο 42 παράγραφος 7 της συνθήκης της Λισαβώνας;

Κάποιος θα πρέπει να του τραβήξει το αυτί πριν είναι αργά…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.