Η Ουγγαρία σπάει την ευρωπαϊκή ενότητα – Θα πληρώσει σε ρούβλια το ρωσικό φυσικό αέριο

Η Ουγγαρία δήλωσε την Τετάρτη (6 Απριλίου) ότι είναι έτοιμη να πληρώσει σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, ερχόμενη σε απόλυτη ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επιδιώκει ένα ενιαίο μέτωπο αντίστασης απέναντι στην απαίτηση της Μόσχας για πληρωμή σε ρούβλια.

Η Ουγγαρία θα πληρώσει για τις αποστολές σε ρούβλια αν της το ζητήσει η Ρωσία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη απαντώντας σε ερώτηση του Reuters.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις έχει προειδοποιήσει την Ευρώπη ότι κινδυνεύει με διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου εάν δεν πληρώσει σε ρούβλια.

Καθώς απομένουν εβδομάδες για την πληρωμή των λογαριασμών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι όσοι έχουν συμβόλαια που απαιτούν πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια θα πρέπει να επιμείνουν σε αυτά.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πίτερ Σίγιαρτο δήλωσε νωρίτερα ότι οι Αρχές της ΕΕ δεν έχουν «κανένα ρόλο» να διαδραματίσουν στη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με τη Ρωσία, η οποία βασίζεται σε διμερή σύμβαση μεταξύ μονάδων της ουγγρικής κρατικής MVM και της Gazprom.

Η Ουγγαρία σημειώνεται εδώ πως ήταν ένα από τα λίγα κράτη μέλη της ΕΕ που απέρριψαν τις ενεργειακές κυρώσεις κατά της Μόσχας ως απάντηση στην ρωσική εισβολή.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, η κυβέρνηση του οποίου διατηρεί στενές επιχειρηματικές σχέσεις με τη Μόσχα εδώ και πάνω από μια δεκαετία, επανεκλέχθηκε για τέταρτη συνεχή θητεία στις εκλογές της Κυριακής, εν μέρει με την υπόσχεση να διατηρήσει την ασφάλεια του εφοδιασμού των ουγγρικών νοικοκυριών με φυσικό αέριο.

Εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο

Ενώ η απαίτηση του Πούτιν έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε πολλές πρωτεύουσες της Ευρώπης, οι κυβερνήσεις της –οι οποίες κατά μέσο όρο εξαρτώνται από τη Ρωσία για περισσότερο από το ένα τρίτο του φυσικού αερίου τους– συζητούν έντονα το θέμα των ενεργειακών εταιρειών.

Τη Δευτέρα, η Σλοβακία δήλωσε ότι θα ενεργήσει σε συνεννόηση με την ΕΕ, ενώ η εταιρεία φυσικού αερίου της Πολωνίας PGNiG υποστήριξε ότι η αρχική της σύμβαση με την Gazprom, η οποία λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους, είναι δεσμευτική και για τα δύο μέρη.

Στην Αυστρία, η ενεργειακή εταιρεία OMV δήλωσε την Παρασκευή ότι είχε μια αρχική επικοινωνία με την Gazprom για την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια, αν και η κυβέρνηση της Βιέννης δήλωσε πως δεν υπάρχει βάση για πληρωμή σε οποιοδήποτε νόμισμα εκτός από ευρώ ή δολάρια.

Η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «να υπάρξει κάποιου είδους κοινή αντίδραση από τις χώρες που εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο» δεν θεωρείται απαραίτητη, σύμφωνα με τον Σίγιαρτο καθώς οι χώρες έχουν υπογράψει μεμονωμένα διμερείς συμβάσεις.

«Και … κανείς δεν έχει λόγο στο πώς θα τροποποιήσουμε τη δική μας σύμβαση», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, υπέγραψε πέρυσι μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου, βάσει της οποίας η Gazprom αναμένεται να στέλνει 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Εν τω μεταξύ, ο Πούτιν συζήτησε την Τετάρτη με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς την επέκταση της οικονομικής συνεργασίας της Μόσχας με το Βελιγράδι, μεταξύ άλλων στον τομέα της ενέργειας.

Η σύμβαση της Σερβίας για το ρωσικό φυσικό αέριο λήγει στις 31 Μαΐου.

«Οι συνομιλίες για τη νέα σύμβαση πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Βούτσιτς.

Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω τριών βασικών οδών αγωγών ήταν σε γενικές γραμμές σταθερές το πρωί της Τετάρτης, με τις ανατολικές ροές προς την Πολωνία από τη Γερμανία να πέφτουν στο μηδέν, αφού επανήλθαν για λίγο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.