Προειδοποίηση Ρωσίας: Η Ουκρανία ζήτησε επικίνδυνη τροποποίηση στο drone Bayraktar

Εξέχων στρατηγός του ρωσικού στρατού αποκάλυψε ότι ουκρανική εταιρεία που κατασκευάζει κινητήρες για drones ζήτησε από την Τουρκία να κάνει μια τροποποίηση στο drone «Bayraktar», ώστε να μπορεί να μεταφέρει συστήματα ομίχλης.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το θέμα προκαλεί ανησυχία υπό το φως του υποτιθέμενου στρατιωτικού βιολογικού προγράμματος των ΗΠΑ , το οποίο εφαρμόζεται σε ουκρανικό έδαφος.

E920D90F 1940 45CD 9681 742D00DFB941

Οι παρατηρητές θεώρησαν το θέμα επικίνδυνη ένδειξη στο πλαίσιο της ανταλλαγής κατηγοριών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, και πίσω από αυτήν της Ουάσινγκτον, για πιθανή χρήση χημικών και βιολογικών όπλων στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο επικεφαλής των δυνάμεων ακτινοπροστασίας και χημικών και βιολογικών όπλων του ρωσικού στρατού,  Ιγκόρ Κιρίλοφ, αποκάλυψε ότι η ουκρανική εταιρεία «Motor Sich», που κατασκευάζει κινητήρες αεροσκαφών, ζήτησε από την τουρκική εταιρεία κατασκευής  μη επανδρωμένων αεροσκαφών «Bayraktar» να της τα προμηθεύσει με συστήματα ψεκασμού ομίχλης.

Drone… το φονικό όπλο του μέλλοντος

Ο Ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος είπε κατά την παρουσίαση των εγγράφων των οποίων η αυθεντικότητα δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί:

«Το αίτημα της ουκρανικής εταιρείας Motor Stich από την τουρκική εταιρεία που κατασκευάζει μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar εφιστά την προσοχή και θα ήθελα να τονίσω ότι αυτό το έγγραφο είναι με ημερομηνία 15 Δεκεμβρίου 2021. Η σημασία του είναι: Είναι δυνατή η προμήθεια αυτών των drones; Με συστήματα και μηχανισμούς ψεκασμού ομίχλης χωρητικότητας άνω των 20 λίτρων;

Προειδοποίησε ότι τέτοια μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με εμβέλεια πτήσης έως και 300 χιλιόμετρα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν πραγματική απειλή για τη ρύπανση της επικράτειας της Ρωσίας.

Ο Κιρίλοφ ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας:

 «Στην πραγματικότητα, μιλάμε για την ανάπτυξη τεχνικών μέσων του καθεστώτος του Κιέβου για την παράδοση και χρήση βιολογικών όπλων, με δυνατότητα χρήσης τους κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, δήλωσε ότι έγγραφα που ελήφθησαν από υπαλλήλους ουκρανικών βιολογικών εργαστηρίων μαρτυρούν τα σχέδια του Κιέβου να χρησιμοποιήσει drones ικανά να ψεκάζουν θανατηφόρες ουσίες.

Η αμερικανική απάντηση 

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω της εκπροσώπου τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ , αρνήθηκαν αυτές τις κατηγορίες.

Είπε ότι δεν ήταν τίποτα άλλο από εγκαταστάσεις υγείας στην Ουκρανία «τις οποίες η Αμερική υποστηρίζει περήφανα».

Τόνισε ότι η Ρωσία ήταν αυτή που ξεκίνησε βιολογικά προγράμματα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.


Η θέση της Τουρκίας

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από την τουρκική εταιρεία, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ρώσου στρατιωτικού.

Στις αρχές Μαρτίου, ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν δήλωσε ότι οι αποστολές τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία δεν αποτελούν στρατιωτική βοήθεια αλλά πωλήσεις.

Τόνισε την προθυμία της Άγκυρας να αποφύγει την προσβολή της Μόσχας εν μέσω του πολέμου της με το Κίεβο.

Πληροφορίες για το  «Bayraktar»

Το drone Bayraktar (TB2) αναπτύχθηκε και παρήχθη από την τουρκική εταιρεία «Baykar Makena», η οποία ανήκει στην οικογένεια Bayraktar, από την οποία κατάγεται ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, ο οποίος είναι διευθυντής του τμήματος τεχνολογίας της εταιρείας.

Σύμφωνα με στρατιωτικές αναφορές, η Ουκρανία διαθέτει δεκάδες από αυτά τα αεροσκάφη και είναι πιθανό ο αριθμός να αγγίζει περισσότερα από 50 dronesαυτού του τύπου.

Το μήκος του τουρκικού drone είναι 6,5 μέτρα, με άνοιγμα φτερών έως και 12 μέτρα και μπορεί να παραμείνει στον αέρα για περισσότερες από 24 ώρες.

Έχει μέγιστη ταχύτητα περίπου 220 χιλιόμετρα την ώρα, και είναι φθηνότερο από ανταγωνιστικά δυτικά αεροσκάφη, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα drones γενικά χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι το λειτουργικό τους κόστος είναι χαμηλότερο από τα συνηθισμένα πολεμικά αεροσκάφη και μπορούν να πραγματοποιήσουν αστραπιαίες επιθέσεις εναντίον ζωτικών στόχων στο πλαίσιο επιχειρήσεων αυτοκτονίας ή ακόμη και να χτυπήσουν εχθρικούς στόχους και να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Ωστόσο, η ισχύς και η αποτελεσματικότητα της απόδοσής του ποικίλλουν ανάλογα με μια σειρά μέτρων, όπως η εμβέλεια του αεροπλάνου, ο χρόνος συνεχούς πτήσης και ο οπλισμος που φέρει, εκτός από τις τεχνικές παρακολούθησης, αναγνώρισης και παρακολούθησης.

Sky News Arabia

The Hellenic Information Team

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.