Σύμφωνα με το Reuters η Τουρκία είναι ασφαλές καταφύγιο για Ρώσους ολιγάρχες και θα το «πληρώσει»

Οι τουρκικές τράπεζες αποφάσισαν να αυστηροποιήσουν τους όρους καταθέσεων και μεταφορών, έτσι ώστε να μην υπάρξουν κυρώσεις από τη Δύση

Η Τουρκία αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τους Ρώσους ολιγάρχες και γι’ αυτό ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις σύμφωνα με το Reuters.

Τουλάχιστον ένας ολιγάρχης και χιλιάδες άλλοι Ρώσοι έχουν φτάσει στην Τουρκία, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, προκειμένου να μείνουν, να επενδύσουν και να προφυλάξουν τα περιουσιακά τους στοιχεία μετά τις κυρώσεις που αποφασίστηκαν.

Όπως αναφέρει το Reuters, η οικονομία της Τουρκίας, έχει ήδη πληγεί από τη νομισματική κρίση και τον αυξανόμενο πληθωρισμό, και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο, εμπόριο και τουρισμό.

«Περίπου 14.000 Ρώσοι φέρεται να έφτασαν στην Τουρκία από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, πολλοί από τους οποίους κουβαλούσαν πολλά μετρητά λόγω των φραγμών στις πιστωτικές τους κάρτες των ΗΠΑ και των προκλήσεων στο να κάνουν βασικές τραπεζικές συναλλαγές. Οι μεσίτες λένε ότι πολλοί χρησιμοποιούν μετρητά και μετατρέπονται σε κρυπτονομίσματα για να αγοράσουν ακίνητα ως ασφαλή επένδυση. Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ένας από τους πολλούς Ρώσους ολιγάρχες που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα από τη Δύση, έχει επίσης επισκεφθεί την Τουρκία και δύο από τα σούπερ γιοτ του συνολικής αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ελλιμενίστηκαν σε τουρκικά θέρετρα την περασμένη εβδομάδα».

Άλλωστε μόλις το Σάββατο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες και οι Ρώσοι πολίτες είναι «φυσικά» ευπρόσδεκτοι και μπορούν να κάνουν επιχειρήσεις στην Τουρκία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Και το Reuters συνεχίζει αναφέροντας ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις σε όσους συναλλάσσονται με κύριο στόχο, τη Ρωσία«Η Δύση θα δώσει περισσότερη προσοχή σε διάφορες χώρες ώστε να μην γίνουν ασφαλή καταφύγια. Τα χέρια της Άγκυρας θα ήταν δεμένα… και θα έπρεπε αναπόφευκτα να λάβει πιο σκληρή στάση εναντίον της Ρωσίας».

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι τράπεζες στην Τουρκία που αν και έχουν νέους πελάτες από τη Ρωσία, αποφάσισαν να αυστηροποιήσουν τους όρους καταθέσεων και μεταφορών, έτσι ώστε να μην υπάρξουν κυρώσεις από τη Δύση. Αυτή όμως η απόφασή τους έχει απογοητεύσει αρκετούς Ρώσους πελάτες τους.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.