ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ στη Λατινική Αμερική

Συντάκτης:  Τάκης Μίχας

«Σχέδιο Μάρσαλ» για το μεταναστευτικό χαρακτηρίζουν αναλυτές το σχέδιο που πρότεινε πρόσφατα ο νεοεκλεγείς αριστερός πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ (γνωστος από τα αρχικά του ονόματός του ως AMLO) για τη ρύθμιση του μεταναστευτικού προβλήματος στην Κεντρική Αμερική. Το σχέδιο του ΑΜLO τυγχάνει της –χλιαρής– υποστήριξης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Κάθε έτος 200.000 άνθρωποι, προερχόμενοι κυρίως από την Κεντρική Αμερική, διασχίζουν το Μεξικό κατευθυνόμενοι προς τις ΗΠΑ. Κινούνται είτε σαν ανθρώπινα καραβάνια είτε με τρένα προσπαθώντας να ξεφύγουν από την ανεργία και την εγκληματικότητα που μαστίζει τις χώρες τους. Ενα μεγάλο μέρος από αυτούς συλλαμβάνεται και απελαύνεται στο Μεξικό, όπου παραμένει σε αβέβαιο νομικό καθεστώς.

Το σχέδιο του ΑMLO στοχεύει αφενός στην απορρόφηση πολλών μεταναστών στο Μεξικό μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας και σε επενδύσεις στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες· και αφετέρου στην άμεση νομιμοποίηση 50.000 μεταναστών που σήμερα βρίσκονται στη χώρα χωρίς έγραφα.

Η νέα κυβέρνηση του Μεξικού πιστεύει ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών. Με πληθυσμό 130 εκατομμυρίων, το Μεξικό έχει σήμερα μόλις ένα εκατομμύριο μετανάστες σε σχέση με τα έξι εκατ. της Γερμανίας, με πληθυσμό 82 εκατ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ποσοστό μεταναστών 15% ενώ το Μεξικό μόλις 0,7% –οι περισσότεροι των οποίων σήμερα είναι Βορειοαμερικανοί συνταξιούχοι οι οποίοι μεταναστεύουν στο Μεξικό και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής κυρίως επειδή δεν μπορούν να αποκτήσουν ιατρική κάλυψη στην πατρίδα τους.

Μεταξύ των μέτρων που προβλέπει το σχέδιο του AMLO κύριο ρόλο παίζουν οι επενδύσεις στα νότια σύνορα της χώρας, ύψους 25 δισ. δολαρίων σε διάστημα πέντε ετών, καθώς και διάφορα επιχειρηματικά προγράμματα κρατικο-ιδιωτικά στις τρεις χώρες από τις οποίες προέρχεται η πλειονότητα των μεταναστών: Σαλβαδόρ, Ονδούρα και Γουατεμάλα. Επίσης το σχέδιο προβλέπει την αποποινικοποίηση της λαθρομετανάστευσης και τη μετατροπή των κέντρων κράτησης των μεταναστών σε κέντρα πληροφόρησης και βοήθειας.

Η φιλοσοφία του προγράμματος είναι να δημιουργηθούν «ζώνες ευημερίας» στο νότιο Μεξικό όπου θα απασχολούνται οι μετανάστες ώστε να σταματήσει η ροή προς τον Βορρά.

Oμως το σχέδιο αντιμετωπίζεται από πολλούς αναλυτές με σκεπτικισμό, ιδίως όσον αφορά τη διάθεση του προέδρου Τραμπ να συνεισφέρει οικονομικά σε επενδύσεις στην Κεντρική Αμερική, όπως αρχικά είχε συμφωνήσει ως μέρος του σχεδίου.

Αρχικά οι ΗΠΑ είχαν συμφωνήσει να διαθέσουν 4,8 δισ. δολάρια για επενδύσεις στο νότιο Μεξικό και άλλα 5,8 δισ. δολάρια για τη βελτίωση της διακυβέρνησης και των θεσμών σε Γουατεμάλα, Σαλβαδόρ και Ονδούρα.

Μάλιστα η πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία οι αιτούντες άσυλο στις ΗΠΑ πρέπει να αναμένουν επί μεξικανικού εδάφους την κατάληξη της αίτησής τους, οπωσδήποτε δυσχεραίνει τη συνεργασία.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.