ΡΕΚΟΡ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΚΑ διαβατήρια από Βρετανούς

Όλο και περισσότεροι Βρετανοί θέλουν ιρλανδικά διαβατήρια, αφού κατά 22% αυξήθηκε το 2018 ο αριθμός των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου που ζήτησαν την έκδοσή τους υπερδιπλασιάζοντας το σύνολο των ετήσιων αιτήσεων από τη στιγμή που η κάλπη του δημοψηφίσματος έβγαλε Brexit.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι αιτήσεις πολλαπλασιάστηκαν φέτος, καθώς σχεδόν 100.000 άτομα τις υπέβαλαν, από 81.000 πέρυσι και 46.000 το 2015, έτος πριν την ψηφοφορία για το ιστορικό διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οποιοσδήποτε γεννιέται στην Ιρλανδία ή έχει γονιό ή παππού από τη γειτονική χώρα, δικαιούται ιρλανδικό διαβατήριο. Ο αριθμός αυτός υπολογίζεται συνολικά στα περίπου 6 εκατομμύρια Βρετανούς πολίτες, που μπορούν να έχουν διπλή υπηκοότητα.

Με μόλις τρεις μήνες να έχουν μείνει για την προθεσμία της Μεγάλης Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου, το σχέδιο συμφωνίας του Brexit μεταξύ των δύο πλευρών θα πρέπει να εγκριθεί μέχρι στις 21 Ιανουαρίου από το κοινοβούλιο της χώρας.

Όπως έγραφε πρόσφατα η «Εφ.Συν.», απτόητη παρά τις πιέσεις πανταχόθεν η Τερέζα Μεί συνέχισε να υπερασπίζεται τη συμφωνία, προκειμένου να εξασφαλίσει επιπλέον νομικές διαβεβαιώσεις για αποφυγή του λεγόμενου backstop: της προβλεπόμενης δικλίδας ασφαλείας για μη επαναφορά «σκληρών» συνόρων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, που το κομβικό σημείο διαφωνίας του κοινοβουλίου που ανησυχεί πως μέσω αυτής το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκλωβιστεί μόνιμα σε μια τελωνειακή ένωση με το ευρωπαϊκό μπλοκ.

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.