ΑΛΛΑΓΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν

Οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών των επαρχιακών και των περιφερειακών συμβουλίων, καθώς και οι βουλευτικές εκλογές στη νοτιοανατολική επαρχία Γάζνι, οι οποίες αναβλήθηκαν τον Οκτώβριο, θα διεξαχθούν την ίδια ημέρα, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, ο Ζαμπιουλάχ Σαντάτ.

Σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο, στην απόφαση αυτή συνέβαλαν οι ανησυχίες για την ασφάλεια, τον βαρύ χειμώνα, το κόστος, οι περιπλοκότητες που συνεπάγεται η ανάπτυξη επαρκών δυνάμεων για την προστασία των εκλογέων, η ανάγκη να υπάρξει αρκετός χρόνος μεταξύ των βουλευτικών και των προεδρικών εκλογών, καθώς και το ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί διάφορα προγράμματα εκπαίδευσης στελεχών της επιτροπής.

Η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή δεν έχει ανακοινώσει ακόμη καν πλήρη αρχικά αποτελέσματα των χαοτικών βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου, που αμαυρώθηκαν από σωρεία καταγγελιών περί νοθείας, διαφθοράς, βίας, κλειστών εκλογικών κέντρων και πολλών τεχνικών προβλημάτων.

Στην Γάζνι οι εκλογές αναβλήθηκαν εξαιτίας μιας διένεξης για την κατανομή των εκλογικών τμημάτων.

Κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο, ο Τανταμίτσι Γιαμαμότο, ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού στο Αφγανιστάν, επισήμανε ότι οι εκλογικοί θεσμοί στην καθημαγμένη από τον πόλεμο χώρα της Ασίας είναι ανάγκη να βελτιωθούν ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Ο Γιαμαμότο επέκρινε τις «μείζονες παρατυπίες που μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί», τόσο στην «προετοιμασία» όσο και στην «διενέργεια» των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου από τις αρμόδιες αρχές.

Η ανακοίνωση περί αναβολής των προεδρικών εκλογών έγινε έπειτα από αρκετές εβδομάδες σεναριολογίας περί αυτού του ενδεχομένου, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ομάδα του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου Ζαλμάι Χαλιλζάντ και τους Ταλιμπάν.

Καταγράφεται επίσης λίγο καιρό αφότου αναγγέλθηκε το σχέδιο των ΗΠΑ – δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη επίσημα – να αποσυρθούν 7.000 από τους περίπου 14.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς στην αφγανική επικράτεια.

Εκπρόσωπος του προέδρου Άσραφ Γάνι, ο οποίος αναμένεται να διεκδικήσει νέα θητεία, χαιρέτισε την αναβολή. «Η αφγανική κυβέρνηση σέβεται την απόφαση της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής» και «είναι έτοιμη να συνεργαστεί μαζί της για τη διεξαγωγή των εκλογών τον Ιούλιο», ανέφερε η ανακοίνωση της προεδρίας.

Η απροσδόκητη απόφαση κατέλαβε εξαπίνης αρκετούς ξένους διπλωμάτες και αξιωματούχους στην Καμπούλ.

Πολλοί Αφγανοί φοβούνται την πτώση της εύθραυστης αφγανικής κυβέρνησης και το ξέσπασμα νέου εμφυλίου πολέμου όλων εναντίον όλων.

Η απαισιοδοξία έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ στις τάξεις των Αφγανών, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup που είχε δημοσιευθεί ον Οκτώβριο. Ενώ, σύμφωνα με μια πιο πρόσφατη έρευνα του Asia Foundation, πάνω από το 60% των πολιτών θεωρεί ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

Ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν έφθασε σε νέο ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς που φεύγει. Όσο για τα στελέχη του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, συνέχισαν να αποδεκατίζονται από τους Ταλιμπάν. Το 2018 εξάλλου έγιναν μερικές από τις χειρότερες βομβιστικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν από το 2001, όπως αυτή που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 100 άνθρωποι με τη χρήση ενός ασθενοφόρου παγιδευμένου με εκρηκτικά τον Ιανουάριο.

Κατά δεδομένα τα οποία συγκέντρωσαν οι αμερικανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις Armed Conflict Location και Event Data Project, ο αριθμός των νεκρών της σύρραξης στο Αφγανιστάν έχει ξεπεράσει τους 40.000 φέτος, ο απολογισμός ήταν δηλαδή σχεδόν ίσος με εκείνους των συρράξεων της Συρίας και της Υεμένης μαζί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ…

Πηγή: https://www.newsit.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.