Η Ε.Ε. ΣΕ παρακμή διαρκείας

Συντάκτης:  Κώστας Μοσχονάς

Πολλοί θα διερωτήθηκαν μετά τη λήξη των εργασιών των Ευρωπαίων ηγετών χθες στη βελγική πρωτεύουσα «γιατί έγινε αυτή η σύνοδος κορυφής;»

Πράγματι, τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά αν όχι μηδαμινά, επακόλουθο μιας κακής προετοιμασίας των θεμάτων που βρέθηκαν στο τραπέζι αλλά και της σημερινής κατάστασης στην Ε.Ε. Εμεινε το «καλό κλίμα»!

Κατά τη διήμερη σύνοδο, οι 27+1 ηγέτες απέτυχαν να ξεμπλοκάρουν τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, διαφώνησαν για ακόμη μία φορά στο μεταναστευτικό και δεν έκαναν ούτε ένα βήμα προόδου στην περίφημη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης. Σαν να ήρθαν μόνο για την αναμνηστική φωτογραφία.

Οπως και στην προηγούμενη σύνοδο του Ζάλτσμπουργκ, η σύνοδος των Βρυξελλών έδειξε ότι η Ε.Ε. διανύει μια περίοδο μεγάλης παρακμής. Ευτυχώς για ορισμένους ηγέτες που προέκυψε η «ανταρσία» της Ιταλίας στην κατάθεση του προϋπολογισμού της, δίνοντάς τους την ευκαιρία να εκφράσουν ανησυχίες και να απευθύνουν προειδοποιήσεις, βλέποντας ότι απειλείται το περίφημο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Υποκρισίες…

Μεταναστευτικό και υποκρισία

Στη συζήτηση για το μεταναστευτικό, η πρόταση για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου με στόχο να υπάρξει μια θεσμοθετημένη αλληλεγγύη προς την Ιταλία και την Ελλάδα που δέχονται όλο το βάρος των προσφυγικών ροών προσέκρουσε πάλι στην ομάδα χωρών της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Και αποφασίστηκε να εξεταστεί το όλο θέμα «το ταχύτερο δυνατόν», ενώ στο παρελθόν είχε συμφωνηθεί να ληφθούν αποφάσεις μέχρι τα τέλη του 2018…

Μάλιστα, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, που προεδρεύει μέχρι τα τέλη του έτους στο Συμβούλιο Υπουργών, ξεκαθάρισε ότι η απόφαση περί υποχρεωτικής ανακατανομής των προσφύγων στα κράτη-μέλη δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή. Και πρότεινε ως λύση την «υποχρεωτική αλληλεγγύη», δηλαδή οι χώρες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες στο έδαφός τους να συμβάλλουν με άλλους τρόπους (χρηματοδότηση υποδομών φιλοξενίας και διαχείρισης των προσφύγων), καθώς και την αύξηση του δυναμικού της Frontex σε 10.000 άνδρες για τη διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Η αυστριακή πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από την Ελλάδα, την Ιταλία και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία. Λεπτομέρεια: η Αυστρία, η Γερμανία, η Γαλλία, οι σκανδιναβικές χώρες, οι χώρες Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία), αλλά και της Βαλτικής έχουν κλείσει τα σύνορά τους με συνεχείς παρατάσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας, με την… άδεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής!

Μια υποτυπώδης συζήτηση έγινε για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, που όμως αφιερώθηκε στο χρονοδιάγραμμα και όχι σε θέματα ουσίας. Αλλωστε, η Σουηδία, η Ολλανδία και η Αυστρία έχουν επιφυλάξεις έναντι της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φοβούμενες ότι θα αυξηθεί η συμμετοχή τους στους ιδίους πόρους.

Οσον αφορά τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, οι ηγέτες ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο των 19, Μάριο Σεντένο και, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, συμφώνησαν να… ληφθούν αποφάσεις.

Και η κουβέντα ήρθε σιγά σιγά στην Ιταλία… Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών και ο Μ. Σεντένο χρησιμοποίησε χαμηλούς τόνους, δηλώνοντας ότι η ευρωζώνη έχει επιδείξει «μεγάλη ανθεκτικότητα» και θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στο θέμα του ιταλικού προϋπολογισμού.

«Την τελευταία δεκαετία το ευρώ επέδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα στις κρίσεις και είμαι βέβαιος ότι θα αντέξει και τα σχέδια προϋπολογισμού των διαφόρων κρατών-μελών και σίγουρα της Ιταλίας» είπε ο Πορτογάλος. Ανησυχίες εξέφρασαν ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, οι ηγέτες των σκανδιναβικών χωρών και ορισμένων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Η Ανγκελα Μέρκελ περιορίστηκε σε ήπιες παρατηρήσεις, αφήνοντας ως συνήθως τους άλλους να βγουν μπροστά…

Γερμανικά πιόνια

Τα πιόνια να ‘ναι καλά! Οπως ο επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, που δήλωσε απειλητικά ότι το σχέδιο προϋπολογισμού που έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ιταλία ασφαλώς δεν συνάδει με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο «αν χρειαστεί, προβλέπει και άλλα μέτρα».

Ιδιαίτερα σχολιάστηκε η δήλωση του Γερμανού επιτρόπου (υπεύθυνου για τους προϋπολογισμούς) Γκίντερ Ετινγκερ, ο οποίος αποκάλυψε «ότι η Κομισιόν θα ζητήσει από την ιταλική κυβέρνηση να τροποποιήσει το σχέδιο προϋπολογισμού», καπελώνοντας έτσι τον αρμόδιο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, που βρέθηκε χθες στη Ρώμη για να συζητήσει το επίμαχο θέμα.

Ο Γκ. Ετινγκερ υποστήριξε στη συνέχεια ότι εξέφρασε την προσωπική του γνώμη, αλλά ο Γάλλος επίτροπος έγινε έξω φρενών. Βέβαια, ο Γερμανός επίτροπος κάνει ό,τι εξέφρασε την προσωπική του γνώμη, αλλά ο Γάλλος επίτροπος έγινε έξω φρενών. Βέβαια, ο Γερμανός επίτροπος κάνει ό,τι θέλει στην Επιτροπή μαζί με τον συμπατριώτη του, τον γενικό γραμματέα Μάρτιν Σελμάιερ…

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.