Εφιαλτική εκτίμηση ΠΟΥ για την “Όμικρον”: Οι μισοί Ευρωπαίοι μπορεί να προσβληθούν τους επόμενους 2 μήνες

Δραματική προειδοποίηση απηύθυνε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις ευρωπαϊκές χώρες, εν μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης της παραλλαγής “Όμικρον“. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους πολίτες ενδέχεται να προσβληθούν από την μεταδοτική αυτή παραλλαγή, μέσα στους επόμενους δύο μήνες, εάν συνεχιστεί ο τρέχων ρυθμός εξάπλωσης.

Σε δηλώσεις του, ο Χανς Κλούγκε, υπεύθυνος του ΠΟΥ για την Ευρώπη, επισήμανε: “Με αυτούς τους ρυθμούς, το Ινστιτούτο Υγειονομικών Μετρήσεων και Εκτιμήσεων (IHME) προβλέπει ότι περισσότερο από το 50% του πληθυσμού της περιοχής θα έχει μολυνθεί από την Όμικρον τις επόμενες 6 με 8 εβδομάδες”.

Πιο εύκολο να μολυνθούν άνθρωποι που έχουν ήδη νοσήσει ή εμβολιαστεί

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι μεταλλάξεις που φέρει η “Όμικρον” της επιτρέπουν “να προσκολλάται πιο εύκολα στα ανθρώπινα κύτταρα και να μολύνει ανθρώπους που έχουν ήδη προσβληθεί (από τον κορονοϊό) ή έχουν εμβολιαστεί”.

Την πρώτη εβδομάδα του 2022, η Ευρώπη κατέγραψε περισσότερα από 7 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού. Σύμφωνα με τον Κλούγκε η “πρωτόγνωρη” εξάπλωση της επιδημίας οδηγεί σε αύξηση των νοσηλειών, αν και το ποσοστό θνητότητας παραμένει σταθερό.

Το τρέχον κύμα της επιδημίας “εγείρει προκλήσεις για τα συστήματα υγείας και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών σε πολλές χώρες όπου το Όμικρον εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς και απειλεί να το πράξει σε πολλές άλλες”, προειδοποίησε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Την ίδια στιγμή, η Κάθριν Σμόλγουντ, ανώτερο στέλεχος του ΠΟΥ Ευρώπης, προειδοποίησε ότι η covid-19 δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια ενδημική ασθένεια, όπως η γρίπη, αλλά ως πανδημία, τονίζοντας ότι η εξάπλωση της “Όμικρον” δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμη. “Υπάρχει ακόμη πολλή αβεβαιότητα και ο ιός εξελίσσεται αρκετά γρήγορα, θέτοντας νέες προκλήσεις. Σίγουρα δεν βρισκόμαστε στο σημείο που μπορούμε να τον αποκαλέσουμε ενδημικό”, υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters/ AFP – ΦΩΤΟ: Reuters

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.