Μας κρέμασαν κουδούνια: «Οι Έλληνες φαίνεται να είναι οι μόνοι στην ΕΕ που πληρώνουν για ένα μοριακό τεστ»

Ενώ οι δηλώσεις αυτοθαυμασμού των Υπουργών της Κυβέρνησης για την κοροϊδία των Ελλήνων με τις τιμές των μοριακών τεστ κορωνοϊού (PCR), συνεχίζονται, τα απανωτά ραπίσματα που έρχονται από διαφορετικές κατευθύνσεις, μπορεί να μην κόβουν την αυτοαποθέωση, αλλά τουλάχιστον αποκαλύπτουν την πραγματικότητα σε όσους δεν έχουν υποστεί ολοκληρωτική πλύση εγκεφάλου.

Το νέο χτύπημα έρχεται από το Euractiv,το οποίο με δημοσίευμά του αναφέρεται στην πολιτική αναταραχή που έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα για τα PCR test και το γεγονός ότι, όπως γράφει χαρακτηριστικά, «οι Έλληνες φαίνεται να είναι οι μόνοι πολίτες της ΕΕ που εξακολουθούν να πληρώνουν για να κάνουν ένα μοριακό τεστ»!

Αφού γίνεται αναφορά στο ότι ιατροί και αντιπολίτευση έχουν ζητήσει να γίνονται δωρεάν, ή να είναι συνταγογραφούμενα τα μοριακά τεστ και στη μείωση-κοροϊδία της τιμής στα 47 ευρώ, σχολιάζεται επίσης το ότι το Υπουργείο Υγείας υποστηρίζει πως PCR και Rapid test γίνονται δωρεάν σε κρατικές δομές υγείας.

Όμως, αφενός κανένας κυβερνητικός δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα, αφού το να κάνει ένας πολίτης δωρεάν τεστ σε κρατική δομή είναι σχεδόν αδύνατο λόγω της τεράστιας αναμονής και αφετέρου, το Euractiv επιβεβαίωσε ότι άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη.

Και στην πράξη αυτό που συμβαίνει είναι: ελάχιστες κρατικές δομές (κάποια νοσοκομεία μάλιστα κρατούν τα τεστ PCR μόνο για όσους πρόκειται να νοσηλευτούν λόγω COVID είπε πηγή στο Euractiv) και αναμονή ωρών με συνωστισμό (αυξάνοντας τις πιθανότητες μόλυνσης), με συνέπεια ο κόσμος να αναγκάζεται να πληρώσει για μοριακό τεστ στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια.

Όπως αναφέρεται μάλιστα στο δημοσίευμα, σε άλλες χώρες της Ευρώπης, είτε τα μοριακά τεστ είναι δωρεάν σε όσους έχουν συμπτώματα, είτε συνταγογραφούνται.

Ενδεικτικά:

Πολωνία: Αν συνταγογραφηθεί από γιατρό είναι δωρεάν. Αλλιώς  κοστίζει μεταξύ 90-110 ευρώ.

Ιταλία: Με συμπτώματα, ο γιατρός συνταγογραφεί το PCR δωρεάν. Οι πολίτες τα πληρώνουν μόνο αν πρέπει να ταξιδέψουν ή αν ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Γερμανία: Τα PCR είναι δωρεάν όταν συνταγογραφούνται σε συμπτωματικούς. Αλλιώς, με αποτέλεσμα εντός 24 ωρών, ένα μοριακό κοστίζει από 35 έως 69 ευρώ.

Αυστρία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Αλβανία, Ουγγαρία, Σερβία, Κροατία, Ρουμανία: Δωρεάν εφόσον συνταγογραφούνται.

Πορτογαλία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο: Τα τεστ πληρώνονται από το κράτος εάν υπάρχουν συμπτώματα ή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Γαλλία: Δωρεάν PCR εφόσον το άτομο έχει συμπτώματα (με συνταγή γιατρού), είναι κρούσμα επαφής και επισημαίνεται από τις περιφερειακές υπηρεσίες, είναι πλήρως εμβολιασμένο ή δεν μπορεί να εμβολιαστεί για ιατρικούς λόγους, είναι κάτω των 18 ετών, έχει αναρρώσει από τον COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες

Σλοβακία: Δωρεάν τεστ PCR  για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, για όσους έρχονται σε επαφή με θετικό κρούσμα ή εμφανίζουν συμπτώματα, τα οποία πρέπει να αναφερθούν κατά την ηλεκτρονική αίτηση για το τεστ. Υπάρχουν κέντρα εξέτασης ανοιχτά για το κοινό με την τιμή των τεστ να ξεκινά από 35 ευρώ.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.