Η Τουρκία (ξανά) επιδιώκει να ορίσει ΑΟΖ με την Αίγυπτο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού

Ενοχλημένη παραμένει η Τουρκία από τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας–Αιγύπτου δυτικά του 28ου μεσημβρινού, διότι, όπως είπε ο Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΪ, ουσιαστικά ακυρώνεται ντε φάκτο το ψευδομνημόνιο του τουρκικού καθεστώτος με την προηγούμενη ισλαμιστική διοίκηση της Τρίπολης της Λιβύης.

Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσπάθησε να δελεάσει το Κάιρο, αναφέροντας ότι η Αίγυπτος μπορεί να συζητήσει τα πάντα με την Τουρκία όπως τις θαλάσσιες ζώνες.

«Με τον (σ.σ Αιγύπτιο ΥΠΕΞ) κ. Σούκρι μπορούμε να συζητήσουμε για διάφορα θέματα, είμαστε άνετοι.

»Αν η Αίγυπτος υπογράψει συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης, τότε θα αποκτήσει μεγαλύτερη θαλάσσια περιοχή ευθύνης.

»Στη Μεσόγειο, ως υφαλοκρηπίδα και ως ΑΟΖ οτιδήποτε κηρύξει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Για το ζήτημα αυτό δεν υπήρξε μια επίσημη συνομιλία» διευκρίνισε ο Τσαβούσογλου.

Μέχρι στιγμής πάντως, η Αίγυπτος έχει εντελώς διαφορετική άποψη, καθώς δεν είναι μόνο η ΑΟΖ, είναι ευρύτερα οι διμερείς σχέσεις που είναι κακές, καθότι η Άγκυρα υποστήριζε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα προσπαθώντας να ανατρέψει τον Σίσι.

Πρέπει να σημειωθεί ότι Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν δεσμευτεί μεταξύ τους να μην ορίσουν ΑΟΖ με τρίτο μέρος εάν δεν προηγηθεί ελληνο-αιγυπτιακή συνεννόηση.

Ο προβοκάτορας κουτοπόνηρος Τσαβούσογλου παριστάνει ότι αγνοεί αυτή την ελληνο-αιγυπτική συμφωνία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.