Σουδάν: Μεταξύ στρατοκρατίας και μεταρρύθμισης

«Άλλο ένα πραξικόπημα» ήταν η αντίδραση εκείνων που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην χώρα του Άνω Νείλου, όταν πληροφορήθηκαν το κίνημα του Στρατάρχη Αμπντ αλΦάταχ Μπορχάν εναντίον του Πρωθυπουργού Αμπντάλα Χάμντοκ τον περασμένο Οκτώβριο. Τον Σεπτέμβριο είχε προηγηθεί άλλη μια απόπειρα πραξικοπήματος, αποτυχημένη, εναντίον του Χάμντοκ. Τότε είχε αποδοθεί σε υποστηρικτές του έκπτωτου δικτάτορα Ομάρ Μπασίρ. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά.

Για λόγους πρακτικούς ο ρους του Νείλου πάντοτε ένωνε τις περιοχές του Άνω και Κάτω Νείλου. Η ναπολεόντειος κατάκτηση της Αιγύπτου ήταν μεν σύντομη σε σχέση με την αυτοπρόσωπη παρουσία των Γάλλων, αλλά άφησε ανεξίτηλη την παρουσία της στα πολιτικά πράγματα της χώρας του Κάτω Νείλου, δημιουργώντας δομές φιλοδυτικού βαθέως κράτους, δομές κυρίαρχες έως σήμερα. Το εν λόγω παρασκηνιακό κατεστημένο έχει ως κύριο όχημα επιβολής τον στρατό.

Σταδιακά οι δομές αυτές επεκτάθηκαν από την Αίγυπτο του Κάτω Νείλου στο Σουδάν του Άνω Νείλου με την Αίγυπτο να ασκεί επιρροή στο Σουδάν, όπως κι αργότερα στον 20ο αιώνα η Σαουδική Αραβία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.