Μετάλλαξη Όμικρον Νότια Αφρική – Εισαγωγή στα Νοσοκομεία: 87% ανεμβολίαστοι & 13% πλήρως ή μερικώς εμβολιασμένοι

Το Gauteng στην Ν. Αφρική, συνεχίζει να βλέπει συνεχόμενα υψηλά επίπεδα κρουσμάτων COVID-19 και εισαγωγές στα νοσοκομεία, καθώς ξεκινά ο αγώνας ενάντια στην μετάλλαξη Όμικρον.

Σύμφωνα με τον Δρ W. Jassat του NICD  (Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων της Νότιας Αφρικής), οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν καταγραφεί κυρίως στο Tshwane, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Ωστόσο, οι άλλες περιφέρειες αρχίζουν επίσης να δείχνουν σημάδια κορύφωσης σε όσους φτάνουν στο νοσοκομείο λόγω του COVID-19 από την περασμένη εβδομάδα, με τους μη εμβολιασμένους να είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν νοσοκομειακή περίθαλψη ή να πεθάνουν.

«Υπάρχει μια απότομη αύξηση εβδομάδα σε εβδομάδα. Και είναι σημαντικό να σημειωθεί γιατί όπως γνωρίζουμε ότι όταν τα νοσοκομεία κατακλύζονται, υπάρχει λιγότερη χωρητικότητα και περισσότερη θνησιμότητα».

Σύμφωνα με τον Jassat, ο οποίος μίλησε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μέσων ενημέρωσης με τον υπουργό Υγείας, Dr Joe Phaahla, ο υψηλότερος κίνδυνος εισαγωγών εξακολουθεί να είναι στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών και κορυφώνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Ωστόσο, το ποσοστό στη μέση ηλικία ήταν χαμηλό, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι ήταν «πολύ» υψηλό στα μικρά παιδιά.

«Φυσικά, υψηλότερα ποσοστά ηλικιωμένων ατόμων εισάγονται, επειδή διατρέχουν κίνδυνο για πιο σοβαρή ασθένεια», εξήγησε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό των εισαγωγών με σοβαρή νόσο ήταν υψηλότερο στις ηλικιωμένες ομάδες, ενώ κυμαίνεται γύρω στο 25% έως 30% για τους κάτω των 16 ετών.

Αν και έχουν αναφερθεί λιγότεροι θάνατοι, είπε ότι οι περισσότεροι θάνατοι ήταν στις ηλικιωμένες ομάδες – 60 έως 69 και άνω των 80.

Ωστόσο, επί του παρόντος, στο Tshwane, το ποσοστό των ασθενών που παρουσίαζαν σοβαρά συμπτώματα ήταν χαμηλό τις τελευταίες εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, η πλειονότητα των ασθενών που εισήχθησαν στο Gauteng ήταν μη εμβολιασμένοι, με μικρότερο ποσοστό ασθενών που εισήχθησαν να είναι πλήρως ή μερικώς εμβολιασμένοι.

“Το ενδιαφέρον είναι επίσης ότι οι περισσότερες εισαγωγές είναι μη εμβολιασμένα άτομα.”

Σύμφωνα με τα στοιχεία του NICD ( Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων της Νότιας Αφρικής), το 13% από αυτούς είναι εμβολιασμένοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και το 87% ήταν ανεμβολίαστοι που βρίσκονται στα νοσοκομεία.

«Και αυτό που μπορούμε να δούμε σε όλη τη χώρα είναι ότι υπάρχει πολύ υψηλότερος κίνδυνος θανάτου μεταξύ εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί», εξήγησε.

Ωστόσο, είπε ότι δεν είναι σαφές σε αυτό το στάδιο, ποιο ποσοστό των εισαγωγών σχετίζεται με τη νέα παραλλαγή και εάν υπήρχε πιο σοβαρή ασθένεια που σχετίζεται με την Όμικρον.

«Θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν εμβολιαζόμαστε για να προστατευτούμε από σοβαρές ασθένειες, αλλά εμβολιαζόμαστε επίσης για να προστατεύσουμε τους γύρω μας, ιδιαίτερα εκείνους που δεν μπορούν να εμβολιαστούν και τα παιδιά τους κάτω των 12 ετών δεν είναι επιλέξιμοι για εμβολιασμό».

Σε αυτό το στάδιο, είπε το NICD δεν είναι σίγουρο εάν σχετιζόταν με την τρέχουσα παραλλαγή που κυκλοφορεί με υψηλότερη μεταδοτικότητα, χάσμα ανοσίας με ηλικιωμένους ήδη εμβολιασμένους ή νεότερους ανθρώπους να είναι πιο επιρρεπείς στη μόλυνση του ιού.

Τόνισε επίσης ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς που πέθαναν στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου κύματος είναι αυτοί που εμφανίστηκαν πολύ καθυστερημένα.

«Ήταν αρκετά άρρωστοι και πέθαιναν την πρώτη ή τη δεύτερη μέρα από την εισαγωγή τους».

Πιστεύει ότι η τρέχουσα αναζωπύρωση απαιτεί περισσότερα από την ετοιμότητα του νοσοκομείου, αλλά την ετοιμότητα της κοινότητας και την έγκαιρη θεραπεία.

Εν τω μεταξύ, η Dr Michelle Groome του NICD πιστεύει ότι ο Gauteng έχει εισέλθει στο τέταρτο κύμα.

“Έχουμε δει μια αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων στο Gauteng και για όλες τις προθέσεις και σκοπούς, το Gauteng έχει εισέλθει στο τέταρτο κύμα.”

Κάλεσε το κοινό να είναι σε επαγρύπνηση όσον αφορά τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, τη χρήση μάσκας, την κοινωνική απόσταση και την αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων.

SAnews.gov.za   

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.