Αιθιοπία: Ο εμφύλιος πόλεμος προκαλεί τεράστια επισιτιστική κρίση για εκατομμύρια ανθρώπους

Περισσότερα από 9 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια στη βόρεια Αιθιοπία, που μαστίζεται τον τελευταίο και πλέον χρόνο από τον πόλεμο, ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι πρόσφατες εξελίξεις της σύγκρουσης στην Αιθιοπία, όπου οι αντάρτες της επαρχίας Τιγκράι απειλούν να βαδίσουν στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα, ανησυχούν τη διεθνή κοινότητα, η οποία προσπαθεί να επιτύχει κατάπαυση του πυρός. Αρκετές χώρες, όπως η Βρετανία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η σύγκρουση που χαρακτηρίζεται από τις ωμότητες και την πείνα, έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό δύο εκατομμυρίων πολιτών.

Σήμερα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα σήμανε συναγερμό: η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώθηκε γρήγορα κατά τους τελευταίους μήνες στην επαρχία Τιγκράι αλλά και στις περιφέρειες Αμχάρα και Αφάρ, όπου επεκτάθηκε η σύγκρουση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του PAM, 9,4 εκατομμύρια άνθρωποι εκεί υποφέρουν από την πείνα “ως άμεση συνέπεια της σύγκρουσης που είναι εξέλιξη”, έναντι σχεδόν 7 εκατομμυρίων τον Σεπτέμβριο.

Η περιφέρεια Αμχάρα (όπου μαίνονται οι μάχες αυτή την ώρα) παρατήρησε τη μεγαλύτερη αύξηση με 3,7 εκατομμύρια ανθρώπους στο εξής να χρήζουν επειγόντως ανθρωπιστικής βοήθειας”, ανακοίνωσε το PAM. “Από όλους τους ανθρώπους στον βορρά της Αιθιοπίας που χρήζουν βοήθειας, περισσότερο από το 80% (7,8 εκατομμύρια) είναι πέρα από τη γραμμή του μετώπου”.

Αυτή την εβδομάδα, τρόφιμα διανεμήθηκαν στην Ντέσι και την Κομπόλτσα για πρώτη φορά από τότε που οι πόλεις αυτές έπεσαν στα χέρια των ανταρτών πριν από σχεδόν ένα μήνα, δηλώνει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Μαίνονται οι μάχες στην Αιθιοπία – Ο πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ από το μέτωπο υποσχέται να «θάψει τον εχθρό»

Αιθιοπία: Σχεδόν 200 παιδιά νεκρά από την πείνα σε νοσοκομεία του Τιγκράι -Σοκάρουν τα στοιχεία έρευνας

Ο υποσιτισμός εντάθηκε και στις τρεις περιφέρειες και, σύμφωνα με τα στοιχεία του PAM, επηρεάζει μεταξύ του 16% και του 28% των παιδιών. Στην Αμχάρα και στην Τιγκράι, το 50% των εγκύων και των θηλαζουσών γυναικών υποσιτίζεται.

Οι μάχες προκάλεσαν ζημιές σε περισσότερες από 500 δομές υγείας στην Αμχάρα, ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (Ocha).

Σήμερα, οι αντάρτες του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF) και ένας νοσοκομειακός αξιωματούχος ανέφεραν ότι έγιναν δυο αεροπορικά πλήγματα στη Μεκέλε, την πρωτεύουσα της Τιγκράι, το TPLF έκανε λόγο για ένα “μη επανδρωμένο αεροσκάφος” για πρώτη φορά.

Ο Χάγιελομ Κεμπέλε, διευθυντής έρευνας στο νοσοκομείο αναφοράς Ayder, στη Μεκέλε, δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί έγιναν στις 9 το πρωί και στις 12.30 μεσημέρι, ο πρώτος κατέστρεψε δύο σπίτια. “Περιμένουμε τον απολογισμό των θυμάτων”, είπε.

Πηγές είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το πρώτο πλήγμα έπληξε σημείο κοντά στο σπίτι ενός διοικητή των ανταρτών και σε έναν λόφο όπου υπάρχει ένα αντιαεροπορικό πολυβόλο.

Η εκπρόσωπος του πρωθυπουργού ‘Αμπι ‘Αχμεντ, η Μπιλένε Σεγιούμ, είπε ότι δεν έχει “καμιά πληροφορία” για ενδεχόμενα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Μεκέλε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.