Τουρκία – Ουρές χιλιομέτρων στα βενζινάδικα λόγω επικείμενης αύξησης των τιμών στα καύσιμα

Μία μόλις ημέρα μετά τις διαδηλώσεις με αφορμή την ιστορική κατάρρευση της τουρκικής λίρας, στους δρόμους της χώρας επικρατεί ξανά χάος, αυτή τη φορά λόγω αυξήσεων τιμών στα καύσιμα.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, οι αρχές ανακοίνωσαν άνοδο στην τιμή των καυσίμων από σήμερα τα μεσάνυχτα.

Oι νέες τιμές που διαμορφώθηκαν έχουν ως εξής:

  • 1,02 λίρες ανά λίτρο για τη βενζίνη
  • 1,06 λίρες για το ντίζελ και
  • 65 κουρούς (υποδιαίρεση της λίρας) για την υγραεριοκίνηση.

 

Ουρές αυτοκινήτων

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουρές αυτοκινήτων στα βενζινάδικα της χώρας.

Οι εικόνες από την Άγκυρα είναι χαρακτηριστικές: δεκάδες αμάξια έχουν στριμωχτεί στα βενζινάδικα, ενώ έξω από αυτά η αναμονή χτυπάει «κόκκινο».

Κάποιοι πολίτες, μάλιστα -όπως αναφέρει η αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα CumHuriyet– κατήγγειλαν ότι κάποιοι ιδιοκτήτες πρατηρίων κρατούσαν απόθεμα και δεν τους γέμιζαν το ντεπόζιτο των αυτοκινήτων.

Όριο στις πωλήσεις ζάχαρης και καφέ

Σημειώνεται πως η ανεξέλεγκτη υποτίμηση της λίρας προκάλεσε πανικό στην τουρκική αγορά και πολλά σουπερμάρκετ έβαλαν όριο στις πωλήσεις ζάχαρης και καφέ, καθώς οι τιμές αλλάζουν ραγδαία και ο κόσμος σπεύδει να αποθηκεύσει αυτά τα αγαθά.

Οι καταναλωτές μπορούν και αγοράζουν δύο συσκευασίες σε κάθε τους επίσκεψη στα καταστήματα.

Σε πολλά φαρμακεία και φαρμακαποθήκες της χώρας παρατηρούνται ελλείψεις σε εισαγόμενα φάρμακα, καθώς οι εισαγωγείς αποφεύγουν να προμηθεύσουν την αγορά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet, ελλείψεις παρατηρούνται σε αντιβιοτικά για παιδιά, χάπια χοληστερίνης, ινσουλίνες όπως και σε πολλά ψυχοφάρμακα. Εχει «παγώσει» το εμπόριο αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών συσκευών καθώς οι τιμές αλλάζουν σχεδόν κάθε ώρα, αφού όλα καθορίζονται σύμφωνα με την ισοτιμία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.