Υφυπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ στην Τουρκία: Λυπάμαι πολύ που ακούω ότι οι ΗΠΑ παίρνουν το μέρος της Ελλάδας

Να καθησυχάσει την τουρκική πλευρά ότι οι ΗΠΑ, όχι μόνο δεν θέλουν να υποβαθμίσουν τη σχέση τους με την Τουρκία, αλλά αντίθετα η διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με την Ελλάδα δεν αποτελεί παρά μονάχα έναν κρίκο στην γεωπολιτική αλυσίδα που απλώνει η Ουάσιγκτον στην περιοχή μας, απαραίτητος κρίκος της οποίας είναι η Τουρκία, έσπευσε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ,Κάρεν Ντόνφριντ (Karen Donfried).

Κατά την επίσκεψή της στην γείτονα, η Karen Erika Donfried, βοηθός υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, χαρακτήρισε την Τουρκία ως «πολύτιμο εταίρο του ΝΑΤΟ», ενώ δήλωσε ότι σκοπός του ταξιδιού της στην Τουρκία είναι να βρεθούν οι συγκλίσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας στα «πολλά κοινά συμφέροντα» και τα «πολλά που μπορούμε να κάνουμε μαζί».

Μάλιστα, ακόμα και στο «αγκάθι» των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και F-16, η Ντόνφριντ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί λύση (!). Ειδικότερα, μιλώντας στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Anadolu, είπε: «Νομίζω πως το σημαντικό εδώ είναι ότι υπάρχει μια συνεχής διαδικασία στην οποία οι ΗΠΑ και η Τουρκία εργάζονται. Είμαι βέβαιη ότι συνεργαζόμενοι θα καταλήξουμε σε μια λύση».

Σε ερωτήσεις που της έθεσε το Anadolu ότι «η αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα έχει προκαλέσει ανησυχία στην Τουρκία», καθώς και εάν τελικώς «οι ΗΠΑ παίρνουν θέση υπέρ της Ελλάδας και εναντίον της Τουρκίας», η ίδια απάντησε:

«Λυπάμαι πολύ που ακούω ότι αυτό προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία… Γιατί πιστεύω ότι είναι καλό για τις ΗΠΑ να έχουν μια βαθύτερη εμπλοκή με οποιονδήποτε σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται εξίσου να εμβαθύνουν τη συνεργασία μας με την Τουρκία. Φυσικά, ο σκοπός της επίσκεψής μου είναι να εξετάσω με τους Τούρκους εταίρους μας πώς οι ΗΠΑ και η Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν πιο στενά. Νομίζω ότι η συνεργασία με την Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστεί από αυτή την οπτική».

Όσοναφορά τον σκοπό του ταξιδιού της, ανέφερε:«Είμαι σχετικά νέα στη θέση μου ως υφυπουργός Εξωτερικών και υπεύθυνη για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις. Ήταν πολύ σημαντικό για μένα να επισκεφθώ την Τουρκία όσο το δυνατόν νωρίτερα κατά τη διάρκεια της θητείας μου. Αυτό είναι μια ένδειξη ότι η Τουρκία είναι ένας καλά εδραιωμένος και πολύτιμος εταίρος του ΝΑΤΟ. Έχουμε πολλά κοινά συμφέροντα και μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί. Γι’ αυτό ανυπομονούσα να έρθω στην Άγκυρα και να ξεκινήσω αυτές τις συνομιλίες».

Τέλος, μιλώντας για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο του 2022 στη Μαδρίτη, όπου ο Οργανισμός θα συμφωνήσει στη στρατηγική του κατεύθυνση για τα επόμενα 10 χρόνια, είπε:«Νομίζω ότι αυτό αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τις ΗΠΑ και την Τουρκία, μαζί με όλους τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, να σκεφτούν στρατηγικά τις περιφερειακές και παγκόσμιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.