Μόνο για εμβολιασμένους η παραμονή Πρωτοχρονιάς στην Times Square της Νέας Υόρκης

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης θέλει να δώσει το μήνυμα ότι η πόλη έχει επιστρέψει στους συνήθεις ρυθμούς της – Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένονται στην πλατεία για τους εορτασμούς

Η Νέα Υόρκη θα υποδεχθεί και πάλι τα πλήθη που θέλουν να γιορτάσουν στην Times Square την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ανακοίνωσε ο δήμαρχος του «Μεγάλου Μήλου» Μπιλ ντε Μπλάζιο, θέλοντας να σηματοδοτήσει ότι η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ επέστρεψε στο 100%.

Μόνη προϋπόθεση για όσους θελήσουν να παρακολουθήσουν τις θεαματικές εκδηλώσεις είναι να έχουν πλήρως εμβολιαστεί. «Μπείτε στο πλήθος, συμμετάσχετε στη χαρά, σε μια ιστορική στιγμή» ήταν το κάλεσμα του δημάρχου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι φετινές εκδηλώσεις έρχονται μετά την λιτή και μάλλον «μίζερη» περσινή Πρωτοχρονιά, εν μέσω της πανδημίας, την οποία είδαν από κοντά λίγα άτομα και οι υπόλοιποι από την τηλεόραση. Στον χώρο είχαν στηθεί οδοφράγματα και μεταλλικά κιγκλιδώματα προκειμένου να μην υπάρξει πρόσβαση σε όσους θα ήθελαν να γιορτάσουν την αλλαγή του χρόνου.

Οι συμμετέχοντες που δεν θα μπορούν να προσκομίσουν αποδεικτικά εμβολιασμού λόγω αναπηρίας, θα πρέπει να αποδείξουν ότι έκαναν αρνητικό τεστ κορωνοϊού εντός 72 ωρών από την εκδήλωση, ενώ τα παιδιά κάτω των 5 ετών θα πρέπει να συνοδεύονται από κάποιον που διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ο Τομ Χάρις, πρόεδρος της Times Square Alliance ξεκαθάρισε ότι οι μη εμβολιασμένοι θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα.

Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο ανακοίνωσε ότι το σχέδιο της δημοτικής αρχής ανακοινώθηκε έγκαιρα, για να δώσει χρόνο σε όσους το επιθυμούν να εμβολιαστούν πλήρως. Ερωτηθείς γιατί ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος για όσους περιμένουν την κρυστάλλινη μπάλα να κατεβαίνει σιγά-σιγά τα τελευταία δευτερόλεπτα του χρόνου που φεύγει, σε αντίθεση με άλλες υπαίθριες δραστηριότητες, ο ντε Μπλάζιο ξεκαθάρισε ότι είναι μία εκδήλωση με μεγάλο πλήθος, που διαρκεί πολλές ώρες, προσελκύει πολλούς ανθρώπους απ’ όλον τον κόσμο και ως εκ τούτου απαιτούνται μεγαλύτερες προφυλάξεις.

Η πτώση της κρυστάλλινης μπάλας σηματοδοτεί και το τέλος της δημαρχίας του ντε Μπλάζιο. Την επομένη θα παραδώσει την εξουσία στον Έρικ Άνταμς, που θα ορκιστεί νέος δήμαρχος.

Επιφυλάξεις από ειδικούς

Ωστόσο, ειδικοί δημόσιας υγείας εκφράζουν επιφυλάξεις για μεγάλες τελετές, καθώς είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την επιδημιολογική εικόνα της Νέας Υόρκης μέχρι το τέλος του χρόνου. Πέραν των εκδηλώσεων, προβληματισμός υπάρχει και για τη συγκέντρωση πολιτών από διαφορετικές περιοχές, με διαφορετικό επιδημιολογικό προφίλ, αλλά και για το «μετά» των εκδηλώσεων, καθώς πολλοί μετέχοντες πηγαίνουν σε κοντινά μπαρ και εστιατόρια, για να φάνε, να ζεσταθούν και να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες.

Πάντως άλλες μεγάλες πόλεις ακυρώνουν τις εορταστικές εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς. Τον Οκτώβριο, ο δήμαρχος του Λονδίνου ανακοίνωσε την ακύρωση των παραδοσιακών εκδηλώσεων και προανήγγειλε διαφορετικό τύπο εορτασμών, ενώ το Άμστερνταμ ακύρωσε τους εορτασμούς εν μέσω έξαρσης της πανδημίας. Το Μόναχο ματαίωσε επίσης τη χριστουγεννιάτικη αγορά, με τον δήμαρχο της πόλης να εξηγεί ότι δεν έχει άλλη επιλογή, μετά τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης στα νοσοκομεία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.