Προκλητική φιέστα στα Κατεχόμενα – Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από τον Ομέρ Τσελίκ και τον Φουάτ Οκτάι

Φιέστα έστησαν στα Κατεχόμενα για την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, όπου έφθασαν αρκετοί αξιωματούχοι από την Τουρκία για να συμμετάσχουν στους εορτασμούς, που περιελάμβαναν παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία και σε άλλες κατεχόμενες περιοχές. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης η ομάδα της τουρκικής αεροπορίας SOLO TURK πραγματοποίησε επίδειξη με F-16.

Σήμερα συμπληρώνονται τριάντα οκτώ χρόνια από την ημέρα που η Τουρκία και η τότε τουρκοκυπριακή ηγεσία προχώρησαν στην παράνομη ενέργεια να ανακηρύξουν σε «κράτος» τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ απέστειλε ξεχωριστές επιστολές στον Ερσίν Τατάρ και στον “πρόεδρο” της “βουλής” Οντέρ Σεννάρογλου συγχαίροντας τους για την επέτειο.

Στην επιστολή του στον Ερσίν Τατάρ αναφέρει ότι το 1983 ήταν μια “ένδοξη μέρα” κατά την οποία ο τουρκικός λαός ένιωσε τον ίδιο ενθουσιασμό και χαρά στις καρδιές του όπως τα αδέρφια τους, οι Τουρκοκύπριοι. Στην επιστολή που απέστειλε στον Σεννάρογλου αναφέρει ότι η 15η Νοεμβρίου 1983 ήταν η πιο σημαντική καμπή στην πολιτική μοίρα του τουρκοκυπριακού “λαού”.

Η επέτειος του ψευδοκράτους γιορτάστηκε σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Τουρκίας. Στη Σμύρνη όπου πραγματοποιήθηκε τελετή στην πλατεία Δημοκρατία ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν δήλωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει να είναι ο άνευ όρων και ακλόνητος υποστηρικτής του ψευδοκράτους και του “λαού” του, προσθέτοντας ότι είναι πάντα εγγυητής του τουρκικού “λαού” της “βόρειας Κύπρου” βάσει του διεθνούς δικαίου όπως και χθες, τόσο στο τραπέζι όσο και στο πεδίο. Υποστήριξε ότι το ψευδοκράτος ανακηρύχθηκε ως αποτέλεσμα μιας “ένδοξης αντίστασης”.

Κύπρος

Στην Άγκυρα ο “πρέσβης” Κεμάλ Κιοπρουλού επισκέφθηκε το Μαυσωλείο Ατατούρκ όπου κατέθεσε στεφάνι και υπέγραψε το ειδικό βιβλίο αναφέροντας: “Μεγάλε Αρχηγέ Ατατούρκ, είμαστε ενθουσιασμένοι και δικαιολογημένα περήφανοι που βρισκόμαστε στην πνευματική σας παρουσία με την ευκαιρία της 38ης επετείου από την ίδρυση της τδβκ. Ο τουρκοκυπριακός λαός, η τδβκ έφτασε σήμερα να ζει ως ανεξάρτητος, κυρίαρχος και ελεύθερος λαός, με ασφάλεια και ειρήνη μετά από χρόνια σκληρών αγώνων για επιβίωση ενάντια στις απάνθρωπες επιθέσεις και αδικίες, που πραγματοποιεί το ελληνοκυπριακό-ελληνικό δίδυμο κατά των Τουρκοκυπρίων στο νησί.

Εμπνευσμένος από τον μεγάλο αγώνα του λαού της Ανατολίας, που σχημάτισε τη Δημοκρατία της Τουρκίας υπό την ανώτατη ηγεσία σας, ο τουρκοκυπριακός λαός δήλωσε στον κόσμο ότι δεν δέχεται να ζήσει ως μειονότητα με το κράτος που ίδρυσε υπό το πρίσμα των πολυτιμότερων, την κληρονομιά, τις αρχές και τις μεταρρυθμίσεις σας και ότι δεν μπορούν να παραιτηθούν από την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και όλα τα νόμιμα δικαιώματά τους”.

Συνεχίζοντας εξέφρασε ευγνωμοσύνη στο Κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, “που δεν δίστασε να κάνει καμία θυσία για την ίδρυση και την επιβίωση” του ψευδοκράτους.

Κατεχόμενα

Η 38η επέτειος του ψευδοκράτους γιορτάστηκε με τελετή και στην Πλατεία Ταξίμ όπου παρευρέθηκαν η “γενική πρόξενος” Σενιχά Μπιράντ Τσινάρ και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι. Η τελετή ξεκίνησε με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Δημοκρατίας Ταξίμ.

Στη Μερσίνα η “γενική πρόξενος” Ζαλιχέ Μεντελί σε τελετή στο μνημείο του Ατατούρκ, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων, δήλωσε “κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το κράτος μας, το οποίο ιδρύσαμε σε βάρος χιλιάδων μαρτύρων μας με αίμα, ζωή και μεγάλη αυτοθυσία ως αποτέλεσμα ενός έντιμου αγώνα”.

Τελετή για την επέτειο του ψευδοκράτους πραγματοποιήθηκε και στο Ικόνιο κατά την οποία παρευρέθηκαν βετεράνοι. Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ικονίου Μουσταφά Μπουγούρ είπε ότι η 15η Νοεμβρίου 1983 ήταν μια σημαντική καμπή στην πολιτική ζωή των Τουρκοκυπρίων.

Ανακοινώσεις Τσελίκ και Κιλιτσντάρογλου

Ανακοινώσεις εξέδωσαν και τα κόμματα στην Τουρκία. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ δήλωσε “είμαστε πάντα μαζί τους στη δίκαιη υπόθεση των Τουρκοκυπρίων και της τδβκ. Τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της τδβκ θα προστατεύονται πάντα. Η επιθετικότητα του ελληνοκυπριακού-ελληνικού διδύμου δεν θα αποφέρει ποτέ αποτελέσματα”. Ο Ομέρ Τσελίκ αναφέρει ακόμη ότι “ο Πρόεδρός μας Ταγίπ Ερντογάν πολέμησε και συνεχίζει να αγωνίζεται πολύ σκληρά για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της «τδβκ» σε κάθε στιγμή της πολιτικής του ζωής. Ο Πρόεδρός μας στηρίζει την τουρκοκυπριακη υπόθεση ενάντια στην παράνομη πολιτική του ελληνοκυπριακού-ελληνικού διδύμου”.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει: “Συγχαίρω για την 38η επέτειο από την ίδρυση της «τδβκ» και την ‘ημέρα της δημοκρατίας της 15ης Νοεμβρίου. Τιμώ όλους τους ήρωές μας με σεβασμό και ευγνωμοσύνη και μεταφέρω την αγάπη και τους χαιρετισμούς μου στον τουρκοκυπριακό λαό, που απολαμβάνει τον ενθουσιασμό της δημοκρατίας”.

Τσελίκ: Η επιμονή των Ελλήνων θα φέρει de facto αποτελέσματα

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν δίστασε να προειδοποιήσει ότι η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με de facto αποτελέσματα.

“Η Ελλάδα ακολουθεί μια επιθετική πολιτική. Οι Έλληνες πολιτικοί, πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός, δημιουργούν εντάσεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο για να ξεπεράσουν τις εσωτερικές πολιτικές αντιξοότητες και να διαχειριστούν ορισμένες πιέσεις που δέχονται.

Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας, αυτή η επιμονή τους θα φέρει de facto αποτελέσματα. Αυτό που κάνουν είναι να ξοδεύουν τα μέσα και τα λεφτά του ελληνικού λαού. Έχουμε δίκιο και επίσης όλα τα μέσα για να το αποδείξουμε ότι έχουμε δίκιο και από νομικής απόψεως, αλλά και στο πεδίο της μάχης.

Ομέρ Τσελίκ

Αν και περιμέναμε δηλώσεις που να αποκλιμακώνουν την ένταση τη νέα περίοδο, ήρθαν από τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη προκλητικές δηλώσεις. Ο Μητσοτάκης όταν συναντιέται με διάφορους ηγέτες δεν μιλάει για κανένα θέμα της Ελλάδας, παρά μόνο κάνει παράπονα για την Τουρκία. Η δουλειά του είναι να λέει ψέματα για την Τουρκία. Καταβάλλει κάθε προσπάθεια να υπονομεύσει την μετριοπαθή προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας όταν κάθονται στο τραπέζι και προσπαθούν να προσεγγίσουν ορθολογικά τα ζητήματα. Είναι πολύ σημαντικά από πολιτικής απόψεως τα θέματα που έθεσε ο πρόεδρός μας στο τραπέζι.

Τα ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μπορούν να επιλυθούν στο τραπέζι. Η Τουρκία είναι κράτος της διπλωματίας. Όταν η Τουρκία λέει ας καθίσουμε, η Ελλάδα είναι πάντα εκείνη που το σκάει από το τραπέζι. Η Ελλάδα χρησιμοποιεί το τραπέζι ως εργαλείο χειραγώγησης για να παρασύρει άλλα κράτη στο πλευρό της. Όποια χώρα της δίνει υποστήριξη, της δίνει και από μία βάση και προβαίνει μέρα νύχτα σε δηλώσεις κατά της Τουρκίας. Η de facto εικόνα της Ελλάδας είναι μια χώρα που τρυπάει βάρκες μεταναστών και τους αφήνει να πεθάνουν. Είναι μια χώρα που λέει ψέματα στο θέμα αυτό. Το τραπέζι είναι ένα έδαφος για να λυθούν τα πράγματα με λογική, πολιτική, ευφυΐα και διπλωματία. Αν είναι ειλικρινείς σε αυτό, η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη.

Μπορεί να έχουμε προβλήματα με διάφορα κράτη σε διάφορες χρονικές στιγμές. Το κυριότερο είναι να μην είμαστε καταδικασμένοι σε αυτά τα προβλήματα, να μην χανόμαστε στο λαβύρινθο αυτών των προβλημάτων», υποστήριξε, ενώ στη συνέχεια έκανε λόγο για “επιθετικότητα” Ελλάδας και Κύπρο.

“Η επιθετικότητα του διδύμου Ελλάδας – Κύπρου δείχνει πόσο δικαιολογημένη είναι η υπόθεση της Κύπρου. Προτείναμε τη δημιουργία μηχανισμού και από τις δύο πλευρές για τη διανομή των πόρων φυσικού αερίου. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ενεργήσει άδικα και παράνομα. Από το παρελθόν μέχρι σήμερα, όποτε έχει καθίσει στο τραπέζι, η ε/κ πλευρά προσπάθησε να πάρει αυτό που θέλει και μετά να το αναποδογυρίσει. Όταν στήθηκε εκ νέου το τραπέζι, η ελληνοκυπριακή πλευρά συνέχισε τα πολιτικά της παιχνίδια από εκεί που σταμάτησαν”.

Σκανδαλώδεις οι δηλώσεις Μακρόν

“Παρακολουθούμε από κοντά τα τεκταινόμενα στη Λιβύη. Στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε συνάντηση για τη Λιβύη. Αυτά που λέγαμε, να που βγήκαν. Είναι λάθος να προσκαλούμε την Ελλάδα και τη Νότια Κύπρο σε μία τέτοια σύνοδο κορυφής. Βλέπουμε ότι και οι σύνοδοι δηλητηριάζονται, προκειμένου να αναδειχθεί η αλληλεγγύη του μαχαλά. Οι δηλώσεις Μακρόν για την παρουσία της Ρωσίας και της Τουρκίας στη Λιβύη ήταν σκανδαλώδεις. Η θεώρηση ότι η Τουρκία είναι ξένη στρατιωτική δύναμη εκεί, είναι σκόπιμη. Ο Μακρόν σε όλες του τις δηλώσεις στοχοποιεί την Τουρκία. Ο Μακρόν βασίζει ολόκληρη τη γαλλική εξωτερική του πολιτική πάνω στην έχθρα για την Τουρκία”, σημείωσε.

Οκτάι: Θα λάβουν απάντηση όσοι αναζητούν περιπέτειες στην Ανατολική Μεσόγειο|

Στην ομιλία του ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο οποίος εκπροσωπεί την τουρκική κυβέρνηση και τον Τούρκο Πρόεδρο αναφέρθηκε στα «εμπάργκο» κατά του ψευδοκράτους λέγοντας ότι η άρση αυτών θα επηρεάσει θετικά την ευημερία στο νησί και θα θέσει τις βάσεις για συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

Ανάφερε ακόμα ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος πάντα μοιράζονται τις ίδιες απόψεις και ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά με τη στάση της «χαλά το θετικό κλίμα», προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι η συνεργασία και η σταθερότητα στην περιοχή αλλά και η εξεύρεση μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης στο Κυπριακό».

Επανέλαβε ακόμα ότι η προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, η «ίση κυριαρχία και ίση διεθνή αναγνώριση» είναι όρος για την επίτευξη μιας λύσης.

Μεταφέροντας τα “θερμά συγχαρητήρια” του Τούρκου Προέδρου για την επέτειο του ψευδοκράτους ο κ. Οκτάι είπε ότι η λύση «δύο κρατών» είναι μια πρόταση αδιαπραγμάτευτη.

Αναφέρθηκε στην εξέλιξη του ψευδοκράτους από τον Ραούφ Ντενκτάς μέχρι και σήμερα λέγοντας ότι και η Τουρκία και το ψευδοκράτος θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για αναγνώριση.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Οκτάι δήλωσε αναλυτικά από τα Κατεχόμενα: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοινώνει ότι θα ξεκινήσει ξανά μονομερείς έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή. Να μην ανησυχούν καθόλου. Δεν θα τους αφήσουμε ήσυχους, θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις από εκεί που τις σταματήσαμε. Δεν φοβόμαστε κανέναν. Όσοι αναζητούν την περιπέτεια στην ανατολική Μεσόγειο θα λάβουν την απάντησή τους.

Ποτέ, μα ποτέ, δεν θα κλείσουμε τα μάτια μπροστά στα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε αυτά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα με πραγματικά βήματα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αν προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα και ενότητα και αλληλεγγύη, θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Η καλύτερη απάντηση σε όσους ζουν σε έναν κόσμο ονείρου είναι η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, η οποία στέκεται στα πόδια της, αναπτύσσεται, εξελίσσεται και δυναμώνει».

Σχετικά με τα Βαρώσια, ο Οκτάι είπε: «Η εθνική μας υπόθεση θα συνεχίσει να ανελίσσεται και να υψώνεται με τα ιστορικά βήματα που κάναμε μαζί, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος των Βαρωσίων. Είμαστε παιδιά ενός ιστορικού, ενός μοναδικού αγώνα για ένα μεγάλο έθνος. Εφόσον ενεργούμε με το νου και την καρδιά μαζί, δεν υπάρχει καμία δυσκολία ή εμπόδιο που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε. Το μεγάλο έθνος μας, που έχει υπομείνει πολλές κακουχίες κατά τη διάρκεια της ιστορίας, έχει τη δύναμη και το κουράγιο να ξεπεράσει κάθε είδους δυσκολίες, ό,τι κι αν κάνει ο καθένας».

Κατεχόμενα Τούρκοι

Συνέχισε τονίζοντας: «Τα κεκτημένα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, με άλλα λόγια η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο καθεστώς διεθνώς πρέπει να καταγραφούν και να διασφαλιστούν. Διαφορετικά, συνθήκες που δεν θα ανοίξουν ποτέ το δρόμο για λύση, δεν είναι εφικτές. Σε αυτή τη βάση οικοδομήθηκε η πρόταση που υπέβαλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Τατάρ στη Γενεύη. Για τη διεθνή κοινότητα, ο καιρός για μια ρεαλιστική πολιτική για την Κύπρο έχει περάσει προ πολλού. Θα ήθελα να υπογραμμίσω για άλλη μια φορά ότι η λύση των δύο κρατών δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ήταν εκείνη που κατέστρεψε πρώτα το κράτος σύμπραξης, το οποίο προσποιήθηκε ότι ήθελε και μετά το απέρριψε; Ποια πληγή επούλωσαν οι προτάσεις που ήρθαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εδώ και μισό αιώνα; Με αυτές τις τακτικές αντιπερισπασμού περιμένουν μήπως από την τουρκική πλευρά να υποκύψει στις πιέσεις με την πάροδο του χρόνου; Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι από όπου κι αν προέρχεται, η τουρκική πλευρά δεν θα υποκύψει σε καμία πίεση.

Εμείς, ως Τουρκία και Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, θα συνεχίσουμε να εξηγούμε αποφασιστικά στη διεθνή κοινότητα την πρότασή μας για κυρίαρχη ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς για τον τουρκοκυπριακό λαό, καθώς είναι το κλειδί για τη λύση. Η λύση των δύο κρατών είναι ένας δρόμος που απαιτεί υπομονή. Θα περπατήσουμε αυτόν τον δρόμο μαζί, χέρι-χέρι ξανά», ανέφερε ο Οκτάι.

Τατάρ: Το άνοιγμα Βαρωσίων έδωσε νέα διάσταση στο Κυπριακό

Η απόφαση για άνοιγμα του Βαρωσίου έδωσε στο Κυπριακό μια άλλη διάσταση, είπε ο Ερσίν Τατάρ, ισχυριζόμενος παράλληλα ότι το Βαρώσι είναι έδαφος του ψευδοκράτος και μέρος της κυριαρχίας της «τδβκ».

Σε ομιλία του κατά την σημερινή στρατιωτική παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία ο Τατάρ είπε ότι το άνοιγμα της κλειστής περιοχής Βαρωσίου το 2020 αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά «σημεία καμπής» στο Κυπριακό.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην τουρκική εισβολή του 1974, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη, προέβη στην προστασία των Τουρκοκυπρίων. Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό ο Τατάρ αναφέρθηκε στις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά όπου η ε/κ πλευρά ζητούσε επίμονα μια λύση χωρίς στρατό και χωρίς εγγυήσεις λέγοντας ότι η «ε/κ πλευρά συνεχίζει την ασυμβίβαστη στάση της και για τον λόγο αυτό οι όποιες προσπάθειες παραμένουν άκαρπες».

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για μισό αιώνα πάνω σε μια βάση για ομόσπονδη λύση «ένα μοντέλο λύσης που έχει εξασθενήσει» είπε ο Τατάρ, προσθέτοντας ότι «δεν θα μπούμε σε ένα κύκλο διαπραγματεύσεων που δεν αποδέχεται την ίση κυριαρχία και την ίση διεθνή αναγνώριση μας». Επανέλαβε ακόμα ότι δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό μπορεί μόνο να βρεθεί με την αποδοχή «δύο κρατών με ίση κυριαρχία και ίση διεθνή αναγνώριση».

Είπε στη συνέχεια ότι τόσο η ΕΕ όσο και τα ΗΕ πρέπει να είναι αμερόληπτα μέρη και πρόσθεσε ότι η τ/κ πλευρά δεν θα σταματήσει να επιμένει στην ίση κυριαρχία. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πανδημία λέγοντας ότι έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα και ελλείψεις στον τομέα της υγείας, προσθέτοντας ότι με τη βοήθεια της Τουρκίας λειτούργησε «νοσοκομείο αναφοράς», ενώ σύντομα θα λειτουργήσει και ένα νέο νοσοκομείο 500 κλινών.

Σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το ενεργειακό ζήτημα είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους σε ό,τι αφορά στους υδρογονάνθρακες, επαναλαμβάνοντας την πρόταση για κοινή διαχείριση των φυσικών πόρων με την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν θα γίνει αποδεκτή οποιανδήποτε προσπάθεια για να αφεθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία εκτός των ενεργειακών, είπε. Καταλήγοντας στην ομιλία του, αναφέρθηκε “στους αγώνες” του Φαζίλ Κιουτσιούκ και Ραούφ Ντενκτάς ευχαριστώντας την Τουρκία και τον Τούρκοπρόεδρο Ερντογάν για τη στήριξη.

Πηγή: sigmalive.com, philenews.com, aa.com.tr, ΚΥΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.