Εμανουέλ Μακρόν: Γιατί άλλαξε το χρώμα στη γαλλική σημαία

Ο Εμανουέλ Μακρόν άλλαξε την απόχρωση του μπλε στη σημαία της Γαλλίας και έτσι πλέον, το μπλε στην Τρικολόρ θα είναι πιο βαθύ, βάσει της αλλαγής που αποφάσισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Σύμφωνα με το Europe 1, εδώ και έναν χρόνο τα τρία χρώματα της σημαίας, που συμβολίζουν τη Γαλλία, δεν είναι ακριβώς τα ίδια, καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να τα αλλάξει.

Όπως μεταδίδουν τα γαλλικά Μέσα, τα χρώματα είναι τα ίδια, λευκό, κόκκινο, μπλε, στην τρικολόρ, αλλά το μπλε έχει αλλάξει εδώ και έναν χρόνο στη σημαία που κυματίζει στο Μέγαρο Ηλυσίων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ του Europe 1, η απόχρωση του μπλε αντιστοιχεί στο ναυτικό μπλε και έτσι πλέον αυτήν την απόχρωση έχουν όλες οι σημαίες σε κυβερνητικά κτίρια, τόσο στο Μέγαρο Ηλυσία, όσο και στην Εθνοσυνέλευση, στο υπουργείο Εσωτερικών.

AUKUS - Γαλλία

Η Γαλλία εξακολουθεί να έχει τα ίδια χρώματα, μπλε-λευκό-κόκκινο, αλλά το εν λόγω μπλε δεν είναι ακριβώς το ίδιο στο παλάτι των Ηλυσίων εδώ και ένα χρόνο, αποκαλύπτει ο Louis de Raguenel, επικεφαλής της πολιτικής υπηρεσίας της ‘Europe 1. Είναι τώρα ένα μπλε ναυτικό που εμφανίζεται σε όλα τα κτίρια που συνδέονται με το παλάτι των Ηλυσίων, την Εθνοσυνέλευση, ακόμη και στην Place Beauvau -δημόσια πλατεία στο 8ο διαμέρισμα του Παρισιού.

Η αλλαγή στο σύμβολο της Γαλλίας

Όπως μεταδίδει το Europe 1, ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε την αλλαγή σε ένα από τα σύμβολα της χώρας, χωρίς ποτέ να μιλήσει δημοσίως γι’ αυτό. Η απόφαση ελήφθη από τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας στις 13 Ιουλίου 2020 έπειτα από πρόταση συνεργατών του στο Μέγαρο Ηλυσίων.

Όσο για τον λόγο για τον οποίο ο Μακρόν έλαβε αυτήν την απόφαση, εικάζεται ότι αυτό το μπλε, το βαθυκύανο, θεωρείται πιο κομψό ενώ είναι έντονη η επιθυμία του Γάλλου προέδρου να υπάρξει συσχέτιση με τη γαλλική σημαία του 1793. Σύμφωνα με το Europe 1, με την αλλαγή γίνεται επανασύνδεση με τo σύμβολο της Γαλλικής Επανάστασης.

Μέσα στο Μέγαρο Ηλυσίων αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν συμφώνησαν με αυτήν την αλλαγή, θεώρησαν άσχημη αυτήν την απόχρωση και δεν ήθελαν την αλλαγή που παραπέμπει στα χρόνια πριν από τον Ζισκάρ. Να σημειωθεί ότι στα χρόνια του Ζισκάρ και κατά τον σχηματισμό της ΕΕ αποφασίστηκε να χρησιμοποιείται το βαθύ μπλε της ευρωπαϊκής σημαίας και στη γαλλική σημαία

Υπάρχει έντονος συμβολισμός: ένα στέμμα με 12 αστέρια, οι 12 Απόστολοι του Ιησού, το στέμμα της Παναγίας, σε ένα βαθύ μπλε φόντο. Για λόγους αισθητικής λοιπόν αποφασίστηκε να χρησιμοποιείται η ίδια απόχρωση και στη γαλλική σημαία, την οποία τώρα αλλάζει ο Μακρόν.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.