Ηχηρό «όχι» του Μενέντεζ για F-16 στην Άγκυρα: «Δεν είναι η Τουρκία το πρόβλημα, είναι ο Ερντογάν»

Δεν… συγκινούν τον Αμερικανό γερουσιαστή οι τουρκικές απειλές ότι θα πάει στη Ρωσία για μαχητικά.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ επανέλαβε ότι αντιτίθεται στην πρόταση της Τουρκίας να αγοράσει F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ, ζητώντας πρώτα βελτιώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα,

«Προσωπικά δεν υποστηρίζω να τους δώσουμε F-16», είπε ο Αμερικανός στο Air Force Magazine κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βάση McGuire-Dix-Lakehurst. «Απλά έχω πραγματικά πρόβλημα», είπε, για να προσθέσει: «Αυτή δεν είναι η Τουρκία που φιλοδοξούμε, δεν είναι ο τύπος του συμμάχου του ΝΑΤΟ που συμπεριφέρεται με τρόπο που θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε και να της δώσουμε μερικά από τα πιο εξελιγμένα μαχητικά μέσα».

Ο Μενέντεζ είπε ότι η Τουρκία έχει φυλακίσει περισσότερους δικηγόρους και δημοσιογράφους «από οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο» και ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία λαμβάνει δυσμενείς θέσεις προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε μέρη όπως η Λιβύη, όπου έχει παραβιάσει τις κυρώσεις και στέλνει στρατιωτική βοήθεια στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Η Τουρκία έχει επίσης απειλήσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG στη βόρεια Συρία, αποκαλώντας την ομάδα «τρομοκράτες» και απωθώντας την από τα σύνορα καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να συντονιστούν με το YPG για την καταπολέμηση του Ισλαμικό Κράτος.

«Δεν είναι η Τουρκία το πρόβλημα, είναι ο Ερντογάν», είπε ο Μενέντεζ. «Στο τέλος της ημέρας, πρέπει να αλλάξει πορεία. Του δώσαμε την διέξοδο».

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ έχει τη δύναμη να αναστείλει τις ξένες στρατιωτικές πωλήσεις και να εμποδίσει την επίσημη κοινοποίηση προς το Κογκρέσο. Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, έχει δηλώσει δημόσια ότι θα ήταν πρόθυμος να πάει στη Ρωσία για νέα αεροσκάφη, εάν οι ΗΠΑ καθυστερήσουν. Η απειλή ωστόσο δεν… συγκινεί τον Μενέντεζ.

«Δεν με πτοεί το ότι ίσως να πάνε κάπου αλλού», είπε. «Αν το κάνουν, τότε, ξέρετε, η διαλειτουργικότητα μειώνεται δραματικά στο ΝΑΤΟ και επιβαρύνουν περαιτέρω τη θέση τους».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.