ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΡΩΜΗΣ – ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ανοχή του Παρισιού και το «πράσινο φως» του Βερολίνου

Συντάκτης:  Κώστας Μοσχονάς

Ο συμβιβασμός μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019 επιβεβαιώθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και οι δύο πλευρές αναγκάστηκαν να βάλουν νερό στο κρασί τους, περισσότερο η Κομισιόν, η οποία πήρε το «πράσινο φως» από την άμεσα ενδιαφερόμενη Γερμανία.

Η γαλλική κυβέρνηση, που κουνούσε το δάχτυλο στην ιταλική για τη μη τήρηση από την τελευταία του στόχου στο δημόσιο έλλειμμα, έχει σιγήσει…

Λογικό, όταν το γαλλικό έλλειμμα θα υπερβεί το όριο του 3% του ΑΕΠ με τα μέτρα που πήρε ο πρόεδρος Μακρόν για να κατευνάσει τα «κίτρινα γιλέκα».

Οι κοινοτικοί κανόνες που επικαλέστηκαν οι Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο για να πιέσουν την Ιταλία, ισχύουν μόνο για τα μικρά και αδύναμα κράτη-μέλη, όπως έγινε με την Ελλάδα που της έβαλαν το μαχαίρι στον λαιμό… Η Ιταλία, όμως, ανήκει στο κλαμπ των μεγάλων. Και έρχονται ευρωεκλογές…

Τον συμβιβασμό μεταξύ Βρυξελλών και Ρώμης ανακοίνωσαν επίσημα σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Λετονός, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Η Επιτροπή αποδέχθηκε την ιταλική πρόταση για δημόσιο έλλειμμα ύψους 2,04% του ΑΕΠ το 2019, έναντι 2,4% που είχε προταθεί αρχικά στο σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε τον περασμένο Νοέμβριο στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση της Λέγκας του Βορρά και των 5 Αστέρων και 0,8% επί του οποίου είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση.

Οπως διευκρίνισε ο Λετονός, ο νέος στόχος που έθεσε η Ρώμη αντιστοιχεί με δημοσιονομικές οικονομίες ύψους 10,25 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος θα προέλθει από τη χρονική μετατόπιση της εφαρμογής των δύο βασικών μέτρων που είχε υποσχεθεί το δίδυμο Σαλβίνι – Ντι Μάιο: την αναθεώρηση προς τα επάνω των συντάξεων και την καθιέρωση ενός κατώτερου εγγυημένου εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων οικονομικά Ιταλών πολιτών.

Η Ρώμη ζήτησε να ενισχυθούν οι ιταλικές επενδύσεις από τα κοινοτικά ταμεία, θα αυξήσει τη φορολογία των επιχειρήσεων και θα μπορεί, αν χρειαστεί, να αυξήσει το 2020 και το 2021 τον ΦΠΑ. Η λύση αυτή «δεν είναι ιδανική, αλλά επιτρέπει να αποφευχθεί στο στάδιο αυτό η έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος», είπε ο Β. Ντομπρόβσκις.

Με τον αρχικό στόχο 2,4% που απέρριψε η Κομισιόν, η Ιταλία βρισκόταν μακριά από το όριο του 3% που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σε αντίθεση με μία ομάδα άλλων χωρών (Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο). Αλλά εξίσου μακριά και από τη δέσμευση του 0,8% της κυβέρνησης Ρέντσι.

Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η έντονη αντίδρασή της έναντι της Ρώμης οφείλεται στην ανησυχία της για επιδείνωση του ιταλικού δημοσίου χρέους (130% του ΑΕΠ) και στην πρόβλεψή της ότι η ανάπτυξη στη χώρα θα περιοριστεί στο 1% το 2019. Και κινητοποίησε τις αγορές…

Ουσιαστικά, όμως, η Κομισιόν ενήργησε κατόπιν εντολών του Βερολίνου, που βλέπει ότι το Σύμφωνο το οποίο επιβλήθηκε στην Ε.Ε. κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της γερμανικής οικονομίας, αρχίζει και αμφισβητείται.

Ο Π. Μοσκοβισί, που βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω Γαλλίας, δήλωσε ότι η συμφωνία με τη Ρώμη αποτελεί «νίκη του διαλόγου»… Και τώρα, μετά την Ιταλία, η σειρά του Παρισιού να ζητήσει από τις Βρυξέλλες να κλείσουν τα μάτια για το γαλλικό έλλειμμα…

 

Πηγή: https://www.efsyn.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.