Σε «κατάσταση καταστροφής» η Βαυαρία λόγω κορωνοϊού

Διάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων «το συντομότερο δυνατό» προκειμένου να συντονιστούν οι πολιτικές κατά της πανδημίας επιδιώκει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ενώ ο υπουργός Υγείας επαναφέρει τα δωρεάν διαγνωστικά τεστ, τα οποία είχαν καταργηθεί πριν από έναν μήνα.

Την ίδια ώρα, η βαυαρική κυβέρνηση κηρύσσει το κρατίδιο σε «κατάσταση καταστροφής».

Σύμφωνα με απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας Γενς Σπαν, πιθανότατα ήδη από την επόμενη εβδομάδα οι πολίτες θα έχουν και πάλι πρόσβαση σε τουλάχιστον ένα δωρεάν τεστ εβδομαδιαίως, όπως ίσχυε και έως τις 11 Οκτωβρίου.

«Πρέπει να αποτραπεί το ενδεχόμενο κάποιος να μην ελέγχεται για οικονομικούς λόγους», αναφέρει το υπουργείο Υγείας στην απόφασή του, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Στην ίδια απόφαση προβλέπεται ακόμη ότι τα νοσοκομεία θα πρέπει να αναφέρουν την κατάσταση εμβολιασμού των ασθενών τους και τον αριθμό των εγκύων που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Στη Βαυαρία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κηρύσσει το κρατίδιο εκ νέου σε «κατάσταση καταστροφής», λόγω της ραγδαίας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο επιτρέπει συντονισμένη και δομημένη προσέγγιση από όλες τις αρχές, τους φορείς και τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στον έλεγχο καταστροφής.

Προηγουμένως, σε «κατάσταση καταστροφής» βρισκόταν η Βαυαρία από τις 9 Δεκεμβρίου 2020 έως και τις 4 Ιουνίου 2021.

Σήμερα ο δείκτης των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών έφθασε στο 395,4, ενώ στην περιφέρεια Ρόταλ-Ιν ξεπέρασε το 1100.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έχει επιβαρυνθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα «η πανδημία να απειλεί τη ζωή και την υγεία πολλών ανθρώπων σε ολόκληρη τη Βαυαρία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιδιώκει πάντως, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, να πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό» διάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, προκειμένου να ληφθούν ενιαία και συντονισμένα μέτρα.

Η ίδια, σημείωσε ο κ. Ζάιμπερτ, βρίσκεται για αυτό σε στενή επαφή με όλους τους συμμετέχοντες, καθώς και με εκπροσώπους της πιθανής μελλοντικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Δίκτυο RND η κυρία Μέρκελ φέρεται δυσαρεστημένη με τα σχέδια των τριών κομμάτων του συνασπισμού «φωτεινός σηματοδότης» (SPD, Πράσινοι, FDP) για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.