Φυσικό αέριο: Πώς επηρέασε η παρέμβαση του Πούτιν τις τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά

Ένα «νεύμα» από τοn Βλαντιμίρ Πούτιν αρκούσε για να υπάρξει μια αποκλιμάκωση στις τιμές του φυσικού αερίου.

Ο Ρώσος Πρόεδρος την Τετάρτη το βράδυ είπε ότι από τις 8 Νοεμβρίου θα αρχίσει η αναπλήρωση των αποθεμάτων ευρωπαϊκών κρατών, που βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Αυτή η δήλωση οδήγησε τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά να μειωθεί κατά 13% και να κινηθεί στα 75 δολ. ανά MWh, επίπεδα που είναι πολύ υψηλά, εάν δει κανείς ότι την ίδια περίοδο πέρυσι η τιμή ήταν κάτω από τα 30 δολ. ανά MWh.

Ωστόσο, διαφαίνεται μία τάση της ρωσικής πλευράς να αποθαρρύνει τη μεγάλη αύξηση των τιμών, προκειμένου να αποφύγει μία απότομη μείωση της ζήτησης.

Βλαντίμιρ Πούτιν

Παρότι η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει μειωθεί στο μισό από τα ρεκόρ των αρχών του Οκτωβρίου, όταν η τιμή του είχε φτάσει ακόμα και τα 160 δολάρια ανά μεγαβατώρα, υπάρχει ακόμα ανησυχία για πιθανή εκτόξευση των τιμών σε περίπτωση που ο χειμώνας είναι δριμύς.

Σε παλαιότερο δημοσίευμα των «FT» καταγραφόταν η δραματική μείωση στα αποθέματα φυσικού αερίου της Γερμανίας, που υπολογιζόταν σε λιγότερο από το 10% της μέγιστης ικανότητας αποθήκευσης της χώρας, καθώς ξεκινά η χειμερινή περίοδος.

Αντίστοιχα, η μεγαλύτερη εγκατάσταση φυσικού αερίου στην Αυστρία, που ελέγχεται επίσης από την Gazprom, παρουσίαζε αποθέματα στο 20% της χωρητικότητάς της.

Οι τιμές της γερμανικής ενέργειας για τον επόμενο μήνα και το πρώτο τρίμηνο του 2022 υποχώρησαν κατά 10%, αγγίζοντας το χαμηλότερο σημείο από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ μειώθηκαν και οι τιμές για δικαιώματα εκπομπών άνθρακα στο μεγαλύτερο ποσοστό την τελευταία εβδομάδα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.