Η Τουρκία δεν μπορεί να αντέξει μια διαμάχη με τη Δύση

Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει την στάση της Τουρκίας απέναντι στη Δύση, μετά τον χαρακτηρισμό δέκα πρέσβεων, μεταξύ αυτών της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της Γερμανίας σε «persona non grata» λόγω των πιέσεων που ασκούν για την αποφυλάκιση του εκατομμυριούχου Οσμάν Καβαλά. Σε σχόλιό της η Handelsblatt αναφέρει: «Ο Ερντογάν θέλει να επιδείξει δύναμη, αλλά κάνει το αντίθετο.
Ο ίδιος δεν μπορεί παρά να χάσει -στη χειρότερη περίπτωση- την επανεκλογή του. Όχι μόνο έθεσε σε κίνδυνο τις σχέσεις με πολλές χώρες που διαθέτουν επιρροή, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της, της Γερμανίας. Προσβάλλει επίσης τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, δύο δυνάμεις με δικαίωμα άσκησης βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Από την πλευρά της η Tagesspiegel του Βερολίνου παρατηρεί: «Παρά τα μεγάλα λόγια η Τουρκία δεν μπορεί να αντέξει μια κλιμακούμενη διαμάχη με τη Δύση, κυρίως οικονομικά. Η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε κρίση μετά από χρόνια ανάπτυξης. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αδυναμία της τουρκικής λίρας, που ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται συνειδητά να θέλει.
Υπό την πίεσή του προφανώς, η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε απότομα το βασικό επιτόκιο την περασμένη εβδομάδα (…) Η αξία της τουρκικής λίρας έπεσε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος του Βοσπόρου μία λίρα αντιστοιχεί σε δέκα δολάρια. Πριν από πέντε χρόνια η αναλογία ήταν μια προς έξι». […]
Πηγή: dw.com

Πηγή:

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.