ΒΙΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΕΝ ΟΨΕΙ των εκλογών στο Κονγκό

Σοβαρά επεισόδια προκλήθηκαν στο Κονγκό στη διάρκεια διαδηλώσεων λίγο πριν από τις εκλογές της Κυριακής, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να «αναβάλει» την ψηφοφορία στις πληγείσες από τον Έμπολα περιοχές έως τον Μάρτιο, αλλά και να ζητήσει την αποχώρηση του πρέσβη της Ε.Ε. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι με την αναβολή των εκλογών σε ορισμένες περιοχές, δεν θα καταμετρηθούν περίπου ένα εκατομμύριο ψήφοι.

Νέες κινητοποιήσεις αναμένονται και αύριο Παρασκευή, έπειτα από κάλεσμα της αντιπολίτευσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει κατά του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος, Εμανουέλ Σαντάρι, κυρώσεις και η κυβέρνηση του νυν προέδρου Τζόζεφ Καμπίλα έχει απαιτήσει την άρση τους. Στόχος να εκλεγεί ο Σαντάρι, ώστε όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση ο Καμπίλα να κινεί τα νήματα από τα παρασκήνια.

Επεισόδια στο Κονγκό

AP Photo/Al-hadji Kudra Maliro

Οι κυρώσεις εναντίον του Σαντάρι επιβλήθηκαν διότι κατηγορείται για παρεμπόδιση εκλογικής διαδικασίας, αλλά και για άγρια καταστολή διαδηλωτών, που διαμαρτύρονταν γιατί καθυστερούσαν οι εκλογές που κανονικά έπρεπε να γίνουν το 2016.

Την ίδια στιγμή, οι πολίτες διαμαρτύρονται διότι με την «αναβολή» της ψηφοφορίας στις πληγείσες από τον θανατηφόρο ιό περιοχές, δεν θα καταμετρηθούν περίπου ένα εκατομμύριο ψήφοι, καθιστώντας ευκολότερο για τον Σαντάρι να κερδίσει τις εκλογές. Ο υποψήφιος του συνασπισμού των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Μάρτιν Φαγιούλου, τονίζει ότι οι λόγοι που επικαλείται η κυβέρνηση για αναβολή της ψηφοφορίας, δεν είναι αξιόπιστοι.

Μάρτιν Φαγιούλου

AP Photo/Jerome Delay

Στις πληγείσες από τον Έμπολα Μπένι και Μπουτέμπο, η πλειονότητα των πολιτών είναι εναντίον της κυβέρνησης Καμπίλα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, οι εκλογές θα γίνουν την Κυριακή, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 15 Ιανουαρίου και τρεις μέρες αργότερα θα ορκιστεί ο νέος πρόεδρος.

Από την Κυριακή που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις, η αστυνομία έχει αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές με δακρυγόνα, αλλά και κανονικά πυρά, με αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών εξ αυτών.

Στις εκλογές της 30ής Δεκεμβρίου -που ήταν προγραμματισμένες για τις 23, αλλά αναβλήθηκαν έπειτα από φωτιά που κατέστρεψε το εκλογικό υλικό- μπορούν να ψηφίσουν 40 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι πολίτες.

Ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι θα κατορθώσουν να φτάσουν στις κάλπες.

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.