Άνγκελα Μέρκελ: Το συγκινητικό “αντίο” των ηγετών της Ε.Ε. – Το αποχαιρετιστήριο δώρο και η ατάκα του Σαρλ Μισέλ

Όρθιοι χειροκρότησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την απερχόμενη καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στην τελευταία της συμμετοχή στη Σύνοδο Κορυφής, έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία.

Η Ευρώπη είπε το δικό της “Auf Wiedersehen” στην Άνγκελα Μέρκελ, η οποία σήμερα συμμετείχε στην 107η Σύνοδο Κορυφής, που είναι και η τελευταία της έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες χειροκρότησαν όρθιοι την απερχόμενη καγκελάριο της Γερμανίας σε μία συγκινητική τελετή.

Πριν αρχίσει η συνεδρίαση, οι ηγέτες των 27 χωρών μελών παρακολούθησαν ένα βίντεο δύο λεπτών αφιερωμένο στην Άνγκελα Μέρκελ. Παράλληλα, τής προσέφεραν ένα αποχαιρετιστήριο δώρο: τη μινιατούρα του κτιρίου των Βρυξελλών όπου διεξάγονται οι Σύνοδοι Κορυφής.

Άνγκελα Μέρκελ

«Ελπίζω ότι δεν θα θυμώσετε με την τελετή αυτή για την τελευταία σας σύνοδο κορυφής», δήλωσε , σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Οι συνεδριάσεις των 27 «χωρίς την Άνγκελα, είναι σαν τη Ρώμη χωρίς το Βατικανό ή το Παρίσι χωρίς τον Πύργο του Άιφελ», πρόσθεσε ο Σαρλ Μισέλ.

«Είναι ένα πρόσωπο που επί δεκαέξι χρόνια σημάδεψε την Ευρώπη και μας βοήθησε , και τους Είκοσι Επτά, να πάρουμε καλές αποφάσεις με πολύ ανθρωπιά σε πολύ δύσκολες στιγμές», είχε δηλώσει προηγουμένως ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο.

Άνγκελα Μέρκελ

«Η Άνγκελα Μέρκελ είναι μια μεγάλη Ευρωπαία»

Η αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ «θα αφήσει ένα μεγάλο κενό, διότι είναι ένα πρόσωπο που βρέθηκε στη θέση εδώ και πολύ καιρό και είχε μία τόσο μεγάλη επιρροή στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Αυστριακός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. «Υπήρξε αρχιτέκτονας της ειρήνης στους κόλπους της ΕΕ. Είναι αναμφισβήτητα μια μεγάλη Ευρωπαία».

Η καγκελάριος είναι «μια τεράστια πολιτικός και υπήρξε σημαντικός παράγοντας σταθερότητας σε πολύ περίπλοκες καταστάσεις», είπε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα, εκφράζοντας τον «τεράστιο σεβασμό» του προς το πρόσωπο της.

Άνγκελα Μέρκελ

«Ήταν τέτοια μηχανή συμβιβασμών, που όταν τα πράγματα δεν προχωρούσαν, ξέραμε ότι είχαμε την Άνγκελα (…) Πάντα έβρισκε κάτι για να μας ενώσει και να μας επιτρέψει να προχωρήσουμε», παρατήρησε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ. «Θα μου λείψει. Θα λείψει στην Ευρώπη».

Μήνυμα έστειλε και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στο οποίο εγκωμίαζε την προσωπικότητα και τον ρόλο της απερχόμενης καγκελαρίου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρώην υπουργός Άμυνας της Άνγκελα Μέρκελ, είχε τονίσει πρόσφατα σε ποιον βαθμό το αναλυτικό πνεύμα της Γερμανίδας καγκελαρίου ήταν κρίσιμο για την απεμπλοκή των ατέρμονων μερικές φορές ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων.

Τους τελευταίους μήνες, πληθαίνουν οι ευχαριστίες από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη γυναίκα που ηγήθηκε της Γερμανίας από το 2005, σχεδόν όσο και ο καγκελάριος της γερμανικής επανένωσης Χέλμουτ Κολ (1982-1998).

Στην ηγεσία της πρώτης οικονομικής δύναμης της ευρωπαϊκής ηπείρου, η Άνγκελα Μέρκελ επικρίθηκε πάντως σφοδρά για την στάση του Βερολίνου κατά τη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη, που ακολούθησε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση (2008-2009), αλλά στη συνέχεια επαινέθηκε για τη διαχείριση της μεταναστευτική κρίσης του 2015 και για το ότι συμφώνησε τελικά στην ανάληψη κοινού χρέους από τους 27.

Άνγκελα Μέρκελ

Η Γερμανία θα έχει νέο καγκελάριο πριν από τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσαν χθες σοσιαλδημοκράτες, οικολόγοι και φιλελεύθεροι που διαπραγματεύονται τον σχηματισμό κυβέρνησης με τον Όλαφ Σολτς να αναλαμβάνει την ηγεσία της χώρας στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Οι φωτό: Reuters, AFP

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.