Επαφές Ερντογάν στην Αγκόλα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν δήλωσε πως θα διοργανώσουν στην Ιστάνμπουλ μεταξύ 21-22 Οκτωβρίου το 3ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Τουρκίας- Αφρικής.

Στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Αφρική, την πρωτεύουσα της Αγκόλας Λουάντα υποδέχθηκε τον Ερντογάν με επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της χώρας Ζοάο Μανουέλ Γκοντσάλβες Λουρέντσο.

Οι δυο ηγέτες οι οποίοι μετά το πέρας της τελετής πραγματοποίησαν τετ-α-τετ και δια αντιπροσωπειών συνομιλίες στη συνέχεια διοργάνωσαν κοινή συνέντευξη τύπου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως με τον Λουρέντσο συζήτησαν θέματα αμυντικής βιομηχανίας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας, επισήμαιναν πως πρέπει να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα της Αφρικής από την ίδια την Αφρική και να υλοποιηθεί η μέθοδος της αλληλεγγύης και του ‘win-win’.

Σημείωσε πως το 3ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Τουρκίας-Αφρικής θα διοργανωθεί μεταξύ 21-22 Οκτωβρίου στην Ιστάνμπουλ και πρόσθεσε,

«Θα φιλοξενήσουμε στις 17-18 Δεκεμβρίου στην Ιστάνμπουλ την 3η Σύνοδο Κορυφής Συνεργσίας Τουρκίας-Αφρικής. Θα νιώσουμε επίσης ευχαρίστηση από την συμμετοχή σας στο Φόρουμ Διπλωματίας στην Αντάλια που θα διοργανώσουμε του χρόνου στις 11-14 Μαρτίου».

«Οι συγκεκριμένες εργασίες των σημαντικών εταιριών μας σε ένα ευρύ πεδίο από τις μεταφορές στη γεωργία, από την ανανεώσιμη ενέργεια στην υγεία, την κλωστοϋφαντουργία, την ηλεκτρική ενέργεια και τα στεγαστικά σχέδια είναι αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας μας στο θέμα της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων μας» είπε ο Ερντογάν. Υπενθυμίζοντας πως από τις 12 Οκτωβρίου ξεκίνησαν οι άμεσες πτήσεις από την Τουρκία στην Αγκόλα σημείωσε πως και τα διευκολυντικά βήματα που θα γίνουν στο θέμα των ταξιδιωτικών θεωρήσεων θα αυξήσουν την κίνηση ανθρώπων και προϊόντων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως η πανδημία του νέου κορωνοϊού έδειξε το πόσο σημαντική είναι η συνεργασία στο διεθνής χώρο και τόνισε πως ο τουρκικός ιδιωτικός τομέας είναι έτοιμος για συνεργασία στην ανέγερση νοσοκομείων και την παραγωγή φαρμάκων.

Στην ομιλία που εκφώνησε μετά την τελετή υπογραφής συμφωνιών με τον Λουρέντσο ο Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό των αρχών της Αγκόλας στην μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Στο θέμα της ενέργειας σημείωσε πως πιστεύει ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και την Αγκόλα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως η Αγκόλα πρωτύτερα είχε ζητήσει από την Τουρκία μη επανδρωμένα αεροχήματα İHA και εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροχήματα SİHA ενώ σήμερα πραγματοποίησαν ορισμένες συνομιλίες σχετικά με τεθωρακισμένα οχήματα.

Σχετικά με την συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία ο Ερντογάν είπε,

«Δηλώσαμε πως είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε κάθε μορφής στήριξη».

Ο Πρόεδρος Ερντογάν ο οποίος θα εκφωνήσει ομιλία στη Βουλή της Αγκόλας, θα επισκεφτεί το Μνημείο του Ιατρού Αντόνιο Αγκοστίνο Νέττο και θα συμμετάσχει στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Αγκόλας-Τουρκίας που θα διοργανωθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEİK).

Στην Αγκόλα βρίσκεται ο Ερντογάν

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.