Εντολή ΗΠΑ για ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Σαφής δέσμευση της κυβέρνησης (στο πλαίσιο της συμφωνίας) για άνευ όρων υποστήριξη του κρατιδίου

Εντολή στη χώρα μας για επείγουσα ένταξη των Σκοπίωνστην Ευρωπαϊκή Ενωση δίνουν οι Αμερικανοί. Στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι δύο χώρες, που εκδόθηκε μετά το τέλος του τρίτου Στρατηγικού Διαλόγου, ο οποίος διεξήχθη το περασμένο τριήμερο στις ΗΠΑ, και στο περιθώριο της υπογραφής της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας από τους Νίκο Δένδια και Αντονι Μπλίνκεν, οι Αμερικανοί ζητούν ευθέως την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος, παρεμβαίνοντας έτσι απροκάλυπτα στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδαςμε τα Σκόπια.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση ΗΠΑ – Ελλάδας, οι δύο πλευρές «επιβεβαίωσαν τη σημασία της πλήρους, συνεπούς και καλόπιστης εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών και αποφάσισαν να στηρίξουν τη συνεχή προσπάθεια για ενσωμάτωση και ανάπτυξη των επενδύσεων στα δυτικά Βαλκάνια».

Επιπροσθέτως, αναφέρεται πως Ελλάδα και ΗΠΑ «εξακολουθούν να υποστηρίζουν σθεναρά την ευρωατλαντική ολοκλήρωση των δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένου του Κοσόβου», και τονίζουν τη σημασία της επείγουσας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, με προϋπόθεση την εκπλήρωση των γνωστών αιρεσιμοτήτων.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την περιβόητη δήλωση, «επιβεβαιώθηκε ακόμη η σημασία της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών και της αποφυγής αποσταθεροποιητικών ενεργειών»,ενώ τονίστηκε η σημασία της διπλωματίας, των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ των χωρών.

Είναι παραπάνω από σαφές, με βάση τα παραπάνω, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδεικνύονται ο βασικότερος σύμμαχος των Σκοπιανών, έχοντας προφανώς συγκεκριμένα σχέδια για τα δυτικά Βαλκάνια, τα οποία εξυπηρετούνται από τη συμφωνία της λίμνης και την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων.

Αυτό που προκαλεί ακόμη περισσότερο είναι ότι συνδυάζουν τα σχέδιά τους αυτά και την πίεση που ασκούν για ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με την αμυντική συνεργασία με τη χώρα μας, η οποία μάλιστα επεκτάθηκε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, με την υπογραφή της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας. Σημειωτέον πως η προκλητική αυτή δήλωση των Αμερικανών έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά τη δημόσια τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Σκοπίων.

Πηγή: newsbreak.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.